Izvor: B92, 11.Feb.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Opasna podrška zakonu

Sarajevo -- Stranački lideri iz Republike Srpske, koji su podržali donošenje zakona o referendumu, krenuli su u opasnom smeru, izjavio je Valentin Incko.

"Stranke koje su podržale ovaj zakon smatraće se u potpunosti odgovornima za njegove posledice. One stvaraju duboku zabrinutost među običnim ljudima u ovoj zemlji i rizikuju da RS gurnu u izolaciju", rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko, posle sastanka sa liderima političkih stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz RS.

Parlament RS usvojio je zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, koji su podržale stranke vladajuće koalicije, na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika, Incko je izjavio da bi "u svetlu situacije u BiH, mnogi održavanje referenduma smatrali provokacijom", upozoravajući da je referendum potez koji ne bi trebalo da povlači nijedan odgovoran političar, ako bi taj referendum mogao da ugrozi osnovne principe Mirovnog sporazuma i međunarodno prava.

Incko je rekao da to što je parlament RS usvojio zakon o referendumu ne znači da će referendum biti i održan. "Taj zakon ide u Veće naroda RS, a možda će ići i na Ustavni sud. Mi ćemo zakon prostudirati. Razlikujemo zakon od samog referenduma", naveo je Incko.

Incko je naveo da je krajem meseca sednica Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH, dodajući da pre tog sastanka želi da vidi "kakva je klima i kakve su mogućnosti, te šta se još može učiniti pre oktobarskih izbora".

On je najavio da bi informacije o trenutnoj političkoj situaciji u BiH bile interesantne i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja bi uskoro mogla da poseti BiH.

Upitan da li će kazniti Federalnu televiziju (FTV), koja je u emisiji "60 minuta" objavila video klip sa Jutjuba u kojem je premijer RS Milorad Dodik predstavljen kao Adolf Hitler, Incko je kazao da nije video sporni snimak, ali da je za njega neprihvatljivo poređenje političara sa nacističkim vođom.

Klub Bošnjaka najvaljuje veto

Klub Bošnjaka u Veću narodna Republike Srpske najavio je da će pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog usvojenog zakona o referendumu u RS, koji su ocenili antiustavnim antidejtonskim.

Ukoliko bošnjački klub u Veću naroda RS blokira stupanje na snagu ovog zakona, onda će Ustavni sud RS razmatrati da li je usvojenim zakonom povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u RS.

Postoji mogućnost da o ustavnosti ovog zakona raspravlja i Ustavni sud BiH, ukoliko neko tom sudu podnese apelaciju da usvojeni zakon nije u skladu sa Ustavom BiH.

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da je uveren da usvojeni zakon o referendumu "može izdržati test Ustavnog suda RS".

On je novinarima rekao da je RS usvajanjem zakona o referendumu "dobila kvalitetnu pravnu bazu da parlament može u određenom trenutku da pozove građane na referendum".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.