Izvor: B92, 01.Sep.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Neprihvatljiva podela BiH

Beč -- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da bi podela BiH bila posthumni trijumf Slobodana Miloševića.

On je dodao da to ne mogu prihvatiti "ni Bošnjaci ni međunarodna zajednica".

Incko kaže da se nada da će posle izbora 3. oktobra u BiH doći do pozitivnih promena u toj zemlji.

"Ne želimo da ponovo imamo četiri godine zastoja, ne još jednom", naveo je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je potrebna "pozitivna politička volja za rešenja", koja je postojala do 2006.

"Tada su došle nove ličnosti na vlast, došlo je do nove raspodele moći, i iako je bilo ranije normalno da su se premijeri dva entiteta svake nedelje sastajali na kafi, to se više nije događalo od 2006.

Posebno u Republici Srpskoj su postojale težnje da se dotadašnja dostignuća ponište i da se ne jačaju dalje zajedničke državne strukture. Nadam se da će nakon 3. oktobra, posle izbora, nešto da se promeni", rekao je Incko.

"Političkom željom možemo u toj zemlji mnogo toga pokrenuti, čak i pod aktuelnim Dejtonskim strukturama", naveo je on, dodajući da posle izbora mora postojati novi početak da se zemlja dalje razvija, zajednička država, entiteti, i na taj način ne bi niko izgubio ništa od svojih osobnosti."

"Niko neće biti zbog toga manje Srbin ili Hrvat, ili manje Bošnjak, i pored toga će život za sve biti lakši i bolje funkcionisati u efikasnijoj Bosni", kazao je Incko, dodajući da je to važno i u vezi približavanja EU, jer Unija iziskuje sagovornika.

"Želelo se već 2006. zatvoriti kancelarija visokog predstavnika, ali je onda došlo do oštre retorike i negativnog političkog razvoja, pa se međunarodna zajednica odlučila da ostane", dodao je Incko.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Valentin Inzko: Podjela Bosne bi bila trijumf Miloševića i Karadžića

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2010

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izrazio je nadu da će nakon izbora, u oktobru, doći do pozitivnih promjena u toj zemlji.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.