Igor Jug osumnjičen da je bio vođa grupe koja je upala u Sobranje

Izvor: RTS, 29.Sep.2017, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igor Jug osumnjičen da je bio vođa grupe koja je upala u Sobranje

Krivični sud u Skoplju produžio je pritvor Igoru Jugu za 30 dana, jer ga je državno tužilaštvo osumnjičilo da je vođa grupe koja je proletos nasilno upala u parklament Makedonije i tukla poslanike.
Skopsko državno tužilaštvo je saopštilo da je podnet novi optužni predlog, jer su pronađeni dokazi da je optuženi Igor Jug radio kao vođa nasilne grupe koja je  27. aprila upala u Sobranje i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fizički napala i povredila poslanike tadašnje opozicije i novinare.

Tužilalaštvo je za Juga, kojem je isticao osmodnevni pritvor, zatražilo produžavanje pritovora za 30 dana zbog opasnosti od bekstva, sprečavanja istrage i mogućnosti da ponovi krivično delo.
Igor Jug je uhapšen 21. septembra posle petomesečnog bekstva. Tužilaštvo ga je do sada gonilo za neovlašćeno posedovanje oružja i učesvovanje u gomili koja namerava da spreči službeno lice u obavljanju dužnosti.
Srpski diplomata i obaveštajac Goran Živaljević koji je bio u makedonskom parlamentu tokom upada, u jednom intervjuu je naveo da je zadatak Igora Juga bio da ubije tadašnjeg lidera opzicije Zorana Zaeva.
Jug je vođa udruženja "Vlado Černozemski" iz Kumanova, koje je bilo deo makedonskog nacionalističkog patriotskog fronta i učestvovao je u protestima protiv izbora poslanika albanske stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Talata Džaferija za predsednika parlamenta, kao i formiranja nove vlade, koje je organizovala građanska incijativa "Za zajedničku Makedoniju".
Pred događaje u Sobranju taj front je objavio deklaraciju da se protivi načinu na koji parlamentarna većina, koju je formirao Socijaldemorkatski savez Makedonije (SDSM) s albanskim partijama DUI i Alijansa za Albance, nastoji da formira vladu i zapretio i drugim merama.
Jug je 27. aprila bio u grupi ljudi koja je uspela da dođe do pres sale u Sobranju gde su fizički napadnuti poslanici tadašnje opzicije, koja je kasnije formirala vladu.

U parlament je ušao kroz prednja vrata koja su otvorili poslanici VMRO DPMNE Krsto Mukoski i Sašo Vasilevski, dok je veliki deo nasilnika s fantomkama ušao na zadnja vrata.
Jug je tokom upada nosio crnu majicu sa simbolom HOS-a, a na snimcima se vidi da duže vreme drži ruku pod majicom iza leđa, što je izazvalo sumnju u javnosti da je možda naoružan.
U nasilju kada su demonstranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina, posle višednevnog ometanja, izabrala predsednika parlamenta, povređeno je više od 100 osoba, među kojima lideri tadašnjih opozicionih stranaka SDSM Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.