Izvor: B92, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igmanska inicijativa: Isti cilj

Beograd -- U Beogradu je danas završen 10. sastanak Igmanske inicijative.

Učesnici 10. sastanka razmatrali su strategiju i aktivnosti te mreže koja okuplja 140 nevladinih organizacija iz SCG, BiH i Hrvatske. Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je predsednicima Hrvatske, BiH i SCG uručeno osam nacrta sporazuma između tri države, koji se odnose na pitanja uzajmnog priznavanja diploma, zapošljavanja ili reagovanja u slučaju elementarnih nepogoda. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"U Zagrebu će 6. jula biti osnovana Mreža i asocijacija multietničkih gradova Jugoistočne Evrope, koja bi trebalo da okupi oko 60 gradova regiona, a čiji je pokrovitelj Pakt stabilnosti Jugoistočne Evrope. Program saradnje gradova u regionu počeo je pre tri godine povezivanjem Tuzle, Osijeka i Novog Sada, a uspeh tog programa pokrenuo je i saradnju drugih gradova", kaže Popov.

Predsednik Udruženja za istraživanje tranzicije ka demokratiji Bogdan Denić izneo je ideju o povezivanju udruženja ratnih veterana iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević kaže da bi naredni sastanak Igmanske inicijative trebalo da bude održan u Sarajevu, u okviru obeležavanja 10 godina Dejtonskog sporazuma, prenosi Beta.

Zajednička izjava

Predsednici Srbije i Crne Gore i Hrvatske i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine juče su, u zajedničkoj izjavi, naveli da je izručenje svih optuženih Haškom tribunalu preduslov za individualizaciju krivice za zločine u sukobima na prostoru SFRJ, na sve tri strane.

Svetozar Marović, Stjepan Mesić i Borislav Paravac navode da je od završetka ratova na području SFRJ ostvaren značajan napredak u odnosima tri države i da sve tri zemlje imaju isti dugoročan cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji. U izjavi se navodi i da režim prelaska granica bez viza treba trajno institucionalizovati, a sva sporna pitanja, uključujući granične probleme, rešavati razgovorima i pregovorima u duhu dobrosusedstva.

Svetozar Marović je od Vlade Srbije zatražio da "slučaj Ratko Mladić" hitno bude rešen. "Odlaskom Mladića u Hag SCG može do kraja 2005. konačno postati član Partnerstva za mir i ubrzano ne samo početi nego i završiti razgovore o stabilizaciji i pridruženju EU. Bez obzira na to što se zna da deo građana SCG još, iz različitih razloga, to do kraja ne zna, ili ne želi da sazna, Mladićev odlazak u zatvor značiće slobodu za punu evroatlantsku integraciju SCG, a Mladićevo skrivanje značiće i dalje zatvorena vrata za SCG i za ono što 80 odsto njenih građana u ovom trenutku želi, a to je da SCG što pre postane punopravan deo EU", kaže Marović.

BIA: Zastareli podaci o Mladiću

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović kaže da ta služba nema aktuelne podatke o kretanju Mladića. "Poslednje pouzdane podatke imamo iz 2002, a naravno da istražujemo dalje", kaže on.

Bulatović nije precizirao o kakvim je podacima iz 2002. reč. I tada je Mladić bio najtraženiji haški begunac, a pričalo se da se krio u vojnim objektima. Interesantno je da je sadašnji šef BIA u vreme o kom govori, odnosno 2002, bio savetnik predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice za bezbednost. U to vreme je navodno Mladić viđan u Beogradu, pa čak i na stadionima, a informacije o Mladićevog boravi u Srbiji u to vreme su uglavnom demantovane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.