Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ifimes: BiH povlači tužbu

Ljubljana -- Međunarodni institut iz Ljubljane ocenjuje da postoje realne mogućnosti da BiH povuče tužbu protiv SCG.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije Ifimes u svojoj poslednjoj analizi, objavljenoj danas, ocenjuje da postoji realna mogućnost da BiH, posle oktobarskih parlamentarnih izbora u ovoj državi, povuče tužbu podignutu protiv nekadašnje države SCG.

Mogućnost povlačenja tužbe postaje izvesnija, ukoliko za člana Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH bude ponovo izabran Sulejman Tihić. Tihićevo povlačenje zahteva za preispitivanje ustavnosti imena Republike Srpske, mogao bi da predstavlja prvi korak ka povlačenju tužbe BiH protiv SCG, piše ljubljanski institut.

Navodi se i da je povlačenje ovog Tihićevog zahteva, iz jula ove godine, moglo da predstavlja prvi korak u povlačenju tužbe protiv SCG.

Ifimes dodaje i da je značajna tema, u okviru žestokih konfontacija dva politička tabora BiH koje predvode Haris Silajdzić (Stranka za BiH) i Milorad Dodik (SNSD), upravo i pomenuta tužba, koju je BiH podnela 1993. godine Međunarodnom sudu u Hagu.

Ifimes podseća i na svoju analizu iz 2004. godine u kojoj je zapisano da se vođstvo stranke SDA u Sarajevu nalazi pod snažnim pritiskom Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, a u poslednje vreme posebno Sulejmana Ugljanina, iz Sandžaka, koji traže od rukovodstva ove stranke da utiče na povlačenje tužbe BiH protiv SCG zbog genocida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.