Identifikovano 14 Srba ubijenih u Hrvatskoj

Izvor: Mondo, 01.Apr.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovano 14 Srba ubijenih u Hrvatskoj

Identifikacija posmrtnih ostataka 14 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj, obavljena je zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Kako je saopštila Komisija za nestala lica Vlade Srbije, posmrtni ostaci ekshumirani su u Slunju, Zadru, Gračacu i drugim lokacijama i identifikovani su analizom DNK.

Njihova sahrana biće obavljena u skladu sa željama >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << porodica, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj od 2001. do 2015. godine ekshumirani ostaci 1.053 žrtve srpske nacionalnosti stradale u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja".

Posmrtni ostaci 671 identifikovane žrtve predati su porodicama radi sahrane.

"Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najmilijih", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.