I slovenački pušači na udaru

Izvor: B92, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I slovenački pušači na udaru

Ljubljana -- Slovenački pušači će na leto biti suočeni s pooštrenim restrikcijama, sličnim onima u više zemalja Evropske unije.

Očekuje se da skupština u prvoj polovini ove godine usvoji amandmane na zakon o zabrani pušenja, izvestila je agencija STA. Amandmani, koje je vlada odobrila krajem aprila, predviđaju dalje restrikcije pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima.

Kako su mnoge članice Evropske unije već uvele zabrane pušenja na različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivoima u zatvorenim javnim prostorima, uključujući restorane, "vreme je za razmatranje uvođenja zabrane na nivou cele EU", izjavio je evropski komesar za zdravlje Markos Kiprijanu.

"Potpuna zabrana pušenja bila bi najefikasnija mera", rekao je Kiprijanu, pozivajući sve članice da slede primer Irske, Italije, Malte i Švedske koje su zabranile pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima.

Jedno istraživanje "Eurobarometra" je pokazalo da zabranu pušenja u zatvorenim javnim i radnim prostorima podržava 80 odsto stanovnika i 70 odsto pušača u EU.

Prema podacima slovenačkog ministarstva zdravlja, broj pušača u Sloveniji je u poslednjih 10 godina u opadanju. Udeo odraslih pušača u ukupnom stanovništvu iznosio je 2003. godine 23,7 odsto, ali je udeo mladih pušača od 15 i 16 godina u porastu i iste godine je dostigao 28 procenata.

Istraživanje ministarstva je pokazalo da 87,6 odsto Slovenaca daje podršku pooštravanju antipušačkih propisa.

Prema predloženim amandmanima, pušenje bi bilo dozvoljeno samo u onim prostorijama u kojima zaposleni ne mogu biti izloženi pasivnom pušenju.

Izuzeci iz opšte zabrane bili bi otvoreni javni prostori, specijalne pušačke prostorije u hotelima i barovima, u centrima za negu starih osoba, u zatvorima i drugim radnim mestima.

Amandmanima je takođe predviđeno povećanje starosne granice za kupovinu cigareta sa sadašnjih 15, na 18 godina. Prodavci će morati da proveravaju uzrast kupca, kao što je praksa pri kupovini alkohola, dok će prodavci duvanskih proizvoda takođe morati da imaju najmanje 18 godina.

Udruženje slovenačkih vlasnika barova pozvalo je ministarstvo zdravlja da izmeni predlog kako bi se dozvolilo barovima da odlučuju da li će biti pušački ili nepušački. Postoji, takođe, bojazan da bi usvajanje amandmana nanelo znatnu štetu keteringu u Sloveniji.

Kiprijanu je na te bojazni, prisutne takođe i u drugim članicama Unije, odgovorio da restorani u kojima je uvedena zabrana pušenja "nisu bankrotirali jer u njima ljudi još uvek jedu i piju".

Niz slovenačkih nevladinih organizacija predložio je ministarstvu zdravlja da uvede još strože mere, uključujući ideju da na svim duvanskim proizvodima bude naznačen broj telefona "vruće linije" za odvikavanje od pušenja.

Irska je bila prva članica EU koja je 2004. uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Njen primer su sledile Italija, Malta i Švedska, gde je pušenje, ipak, dozvoljeno u izdvojenim prostorijama s ventilacijom u restoranima i barovima.

Kiprijanu ocenjuje da su ovakve inicijative za pooštravanje antipušačkih propisa ohrabrujuće, jer je čak i Nemačka, koja se smatra "rajem za pušače", uvidela da je neodložno razmatranje mogućnosti ograničenja pušenja. On se nada da će sve članice Unije uvesti jedinstvene antipušačke propise do kraja njegovog mandata koji ističe 2009.

Pušenje je do 2007. bilo zabranjeno u svim prostorijama Evropskog parlamenta i Evropske komisije, ali je još uvek dozvoljeno u Savetu Evrope i Oditorskom sudu, mada samo u specijalnim pušačkim prostorijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.