Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I mudžahedini tuže u Strazburu

Sarajevo -- Međunarodna zajednica tera BiH da deportuje mudžahedine čime se krše evropske konvencije o ljudskim pravima, izjavio Abu Hamza.

"Rezultat celog ovog procesa unapred je poznat. Bićemo isterani iz BiH iako nismo počinili nijednu protivzakonitu radnju", prenele su Abu Hamzinu izjavu današnje banjalučke "Nezavisne novine". On je najavio da će, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti, zbog svega ovoga tužiti BiH Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Abu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hamza je državljanstvo BiH dobio pre 12 godina, a početkom ove godine mu ga je oduzela Komisija za reviziju državljanstava.

Sud BiH je odbio njegovu žalbu na oduzimanje državljanstava, a odbijeni su i njegovi zahtevi za stalni boravak, te azil. U obrazloženjima ovih odluka navodi se da je pretnja nacionalnoj sigurnosti.

Abu Hamza tvrdi da je "državljanstvo dobio prema važećim zakonima", kao i da "nije učinio ništa suprotno zakonima BiH", navodeći da mu se državljanstvo oduzima zbog pritisaka međunarodne zajednice da mudžahedini moraju otići iz BiH.

"Niko pri tome ne vodi računa da će razdvojiti porodice, te da moja deca neće moći odrastati uz oca. Naprotiv, u jednom od rešenja stoji da vlasti BiH nemaju ništa protiv i da moja porodica napusti BiH zajedno sa mnom", kazao je Abu Hamza, dodajući da je žrtva sukoba unutar Stranke demokratske akcije i međustranačkih prepucavanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.