I kad nema para, tu su Dolar i Evro

Izvor: Politika, 06.Jul.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kad nema para, tu su Dolar i Evro

Među četrnaestoro dece Spahe Seferovića i Hanife Muharemović dvojica sinova dobili su imena po nazivima valuta, a kumovi su bili Italijani u izbegličkom centru u Asti

Gradiška – Pred novosagrađenom kućom, u gradiškom naselju Lipovača, trinaestoro dece i majka im Hanifa Muharemović. Nedostaju samo sedamnaestogodišnji David i četrdesetogodišnji otac Spaho. Sa osmehom na licu i radosti svojstvenoj samo onima koji život neizmerno vole, oko majke se svili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ajša, Vera, Dolar, Evro, Kemal, Aleks, Džekson, Merima, Azra, Remzo Hajrudin, Melisa i Elizabeta.

Deci su nadevali imena kako je ko stigao. Dolar i Evro dobili su ime u izbegličkom centru u Asti, u Italiji, u kome su Spaho i Hanifa sa decom živeli petnaestak godina.

– Kada se rodio jedan od sinova, neki činovnik u centru zadužen za nas Rome, po imenu Đulijano, predložio je, a mi prihvatili da se dete u knjige upiše sa imenom Evro. „Kum” Đulijano je tada rekao da se u Evropi prvi put pojavila nova moneta po kojoj je nadenuo ime mom sinu... Starijem sinu neki drugi Italijan, čijeg se imena ne sećam, dao je ime Dolar. Poželeo je taj Italijan tada da „Dolar bude zdrav i jak kao američki novac”, pojašnjava Hanifa razloge zbog kojih su njeni sinovi dobili neobična imena.

Više gladni nego siti, bosi nego obuveni i uprkos tome srećni, četrnaestoro dece četrdesetogodišnjaka Spahe Seferovića i supruge mu Hanife Muharemović, uvek se budi sa nadom da novo jutro ipak neće biti poput jučerašnjeg kada su obilazili deponije, okopavali njive zasejane kukuruzom, sakupljali staro gvožđe, išli u šumu i kupili grane, nadničarali samo da imaju parče hleba. Ali, dani su za Spahinu i Hanifinu nejač uvek isti. I uvek sa borbom da prežive...

Do pre nekoliko meseci Seferovići su živeli u ruševini i na tuđoj zemlji. Danas su u novoj kući koju su zajednički izgradili gradiška opština i Udruženje Roma Republike Srpske.

– Sa mojim Spahom sam u braku dvadesetak godina, ali se još se nismo venčali. Spremamo se da to uradimo ovih dana pošto sam mužu obećala venčanje čim uselimo u novu kuću. Sada je imamo i više nemam razloga da svoju vezu i ne ozvaničimo – smeje se Hanifa držeći u naručju najmlađe dete, jednogodišnju miljenicu Ajšu.

Svakog dana, ovoj porodici potrebno je, pored štošta drugog, i desetak kilograma hleba, dok su u ishrani najčešće zastupljene testenine, riža i pasulj.

– Od Centra za socijalni rad u Gradišci dobijamo devetsto konvertibilnih maraka mesečno. Nadničarenjem u kuću donesemo još nešto i nekako se preživi. Držimo mi i guske i jednog konja. Imamo i zapregu i kombi koji je već više godina u kvaru – opet će Hanifa.

Školu pohađa samo troje Seferovića. Išli bi i ostali, ali novca za knjige nema.

– Samo da mi se znaju potpisati i ništa više... Nemamo mi novca da nam deca pohađaju srednju školu, a kamoli fakultet. Imamo samo onoliko da preživimo... Niko od dece nikad nije bio bolestan niti išao lekaru. Sva su zdrava, vesela, pametna i poslušna. Od života ne tražimo više osim da imamo ono što danas imamo – ponosno će na kraju majka Hanifa još uvek sa prezimenom Muharemović.

-----------------------------------------------------------

Opismenjavanje

Najstarije dete, sedamnaestogodišnji sin David, pre mesec dana krenuo je u Školu za obrazovanje odraslih. Imao je želju da nauči da čita i piše. I ništa više. Ali supruzi Nisveti, rodom iz Travnika, to je teško palo pošto je „u školi bilo još nekih devojaka kojima bi se David mogao okrenuti i za njima otići”. David je prekinuo svoje školovanje, a u međuvremenu se i rastavio od Nisvete. Već se namerio na novu mladu iz banjalučkog naselja Veseli brijeg.

Slaviša Sabljić

[objavljeno: 06/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.