I derviši bi bogomolju u centru Skoplja

Izvor: Politika, Fonet, 18.Jul.2009, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I derviši bi bogomolju u centru Skoplja

Posle odobrenja vlade za izgradnju hrama Makedonske pravoslavne crkve, iz Islamske verske zajednice stigao zahtev za izgradnju tekije

Od našeg dopisnika

Skoplje – Ukoliko makedonska vlast i starešine verskih zajednica realizuju svoje namere, centralni trg u Skoplju će uskoro postati stanište verskih hramova različitih religija, verskih zajednica i sekti.

Vlada premijera Nikole Gruevskog već je usvojila odluku o izgradnji pravoslavnog hrama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a u toku su versko-politička i urbanistička natezanja oko izgradnje, odnosno obnove Burmanli džamije.

U jeku rasprave – da li u strogom centru prestonice, na prostranom Trgu Makedonija treba graditi bogomolje – predstavnici derviša su gradonačelniku skopske opštine Centar uputili zahtev za dobijanje lokacije za izgradnju tekije.

Njihovo udruženje „Sveta stolica” smatra da i derviši zaslužuju svoju bogomolju i da i ona, kao crkva i džamija, treba da bude smeštena u centru Skoplja.

Upućeni u versko-politička nadmudrivanja uvereni su da je najnoviji zahtev teranje inata sa vlašću, koja je uprkos žestokim protivljenjima opozicije, urbanista i makedonske javnosti, odlučila da strogi centar dobije pravoslavni hram. Koristeći takvu odluku, predstavnici Islamske verske zajednice su pokrenuli inicijativu za obnovu džamije koja je nekada postojala na lokaciji na kojoj se sada prostire centralni deo Trga Makedonija.

Zanimljivo je da su inicijatori izašli sa stavom da centar Skoplja ne treba opterećivati bogomoljama, ali da, ukoliko bude izgrađena crkva, neće odustati od namere da nasuprot njoj bude izgrađena, odnosno obnovljena Burmanli džamija.

Vlada se u međuvremenu povukla i svoju inicijativu i odluku o izgradnji crkve prepustila je Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Taj manevar nije zavarao islamske vernike koji su samo ponovili da je ideja o obnovi džamije potekla od starešinstva Islamske verske zajednice, te da će ona finansirati njenu izgradnju.

Koristeći iste argumente, predstavnici derviškog reda u Makedoniji su vlastima Skoplja uručili zahtev i čekaju odgovor. Gradonačelnik opštine Centar Vladimir Todorović je nagovestio da će dervišima odgovoriti posle konsultacije sa urbanistima, planerima, istoričarima umetnosti i građanima Skoplja.

„Odluku o izgradnji verskih objekata, pa i tekije, doneće savet lokalne samouprave”, izjavio je Todorović, dodavši da svemu tome treba da prethodi promena generalnog urbanističkog plana centralnog gradskog područja.

Mile Radenković

[objavljeno: 18/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.