Izvor: B92, 02.Jul.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Turska učestvuje u "Južnom toku"?

Moskva -- Rusija je ponudila Turskoj učešće u projektu "Južni tok", izjavio je ruski vicepremijer Igor Sečin, posle pregovora sa turskim ministrom Tanerom Jildizom.

Na sastanku su razmatrane različite varijante i maršrute isporuka gasa, među kojima i projekat "Nabuko". "Što je više varijanti za isporuke gasa, potrošačima će biti bolje", rekao je Sečin, navodeći da projekti moraju da budu i ekonomski opravdani.

Ruski vicepremijer je uverio turskog ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za energetiku da Rusija ima dovoljne količine gasa, a samo nova nalazišta na Jamalu imaju dokazane rezerve od preko 11 biliona kubnih metara.

Navodeći da se zalaže "za transparentnost u donošenju odluka", Sečin je rekao da je neophodan pragmatičan prilaz, baziran na preciznim računicama, zasnovanim na sigurnim količinama energenta.

Precizni ekonomski proračuni efikasnosti i konkurentnosti pokazaće koji je projekat bolji.

"Mi smatramo da je u prednosti 'Južni tok' i oni projekti koji se realizuju sa turskim partnerima", napomenuo je Sečin.

Gasovod "Južni tok" će se postaviti ispod Crnog mora od Novosibirska do bugarske luke Varna, a dalje će u dva kraka voditi preko Balkanskog poluostrva u Italiju i Austriju, premda precizne maršrute još nisu određene.

Prema planovima, ovaj gasovod bi trebalo da se pusti u rad do 2013. godine.

"Južni tok", propusnih kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, trebalo bi da smanji zavisnost isporučioca i kupaca od tranzitnih zemalja.

Ukupne investicije u ovaj projekat se procenjuju na 25 milijardi evra.

Projekat "Nabuko", procenjen na 7,9 milijardi doalra, predviđa transport prirodnog gasa do evropskih zemalja preko Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Austrije.

Ovaj gasovod će biti nastavak već izgrađenog cevovoda Baku-Tbilisi-Erzurum i predviđa godišnji transport 20-30 milijardi kubnih metara gasa.

Dve trećine gasovoda će se postaviti preko turske teritorije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.