Izvor: B92, 21.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbija učestvuje u koridoru sedam

Bukurešt -- Rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanu dogovorio se sa mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjem da i Srbija bude uključena u izgradnju Koridora 7 na Dunavu.

Taričeanu je na konferenciji za novinare u Segedinu, posle zajedničke sednice vlada Rumunije i Mađarske, rekao da su te dve zemlje posebno zainteresovane za Koridor sedam, koji je od izuzetnog ekonomskog i turističkog značaja za sve podunavske zemlje, i da žele da Srbija učestvuje u tom evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projektu.

Kako je saopštila rumunska vlada, na zajedničkoj sednici dveju vlada razmotreni su projekti saradnje u oblasti infrastrukture, energetske sigurnosti, saradnje u okviru regiona i Evropske unije i u pograničnoj saradnji, posebno u suzbijanju organizovanog kriminala.

Dve vlade su se dogovorile da razviju projekat izgradnje brze železničke pruge Budimpešta-Bukurešt-Konstanca, koja će povezivati zapadnu Evropu za Crnim morem, i u kojem će učestvovati i Austrija.

Povodom tog projekta, u Bukureštu je od 30. septembra do 1. oktobra održan sastanak stručnjaka iz Mađarske, Austrije i Rumunije.

Zajednički projekat realizacije električne mreže od 400 kilovolti između rumunskog grada Oradea i mađarskog Bekešćabe je u fazi izgradnje, a planirane su i druge zajedničke električne mreže.

Rumunija i Mađarska su zainteresovane za projekat gasovoda Nabuko i u tom cilju će u januaru naredne godine u Budimpešti biti održana konferencija posvećena tom projektu.

Ovo je četvrta zajednička sednica dveju vlada koje se održavaju svake godine, jednom u Rumuniji i jednom u Mađarskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.