Hrvatskom dugu preti eksplozija

Izvor: Studio B, 07.Maj.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatskom dugu preti eksplozija

Hrvatskoj preti eksplozija javnog duga, upozorio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i dodao da se više ne mogu odlagati strukturne reforme.

"Putanja javnog duga biće neodrživa (eksplozivna), čak i kada sektor države ne bi generisao deficite", rekao je on.

"Najvažniji razlozi nepovoljne percepcije rizika Hrvatske su visok nivo inostranog duga, brzorastući javni dug, izostanak privrednog oporavka, i s tim povezana usporena fiskalna konsoldacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kao i odgađanje strukturnih reformi", ocenio je Vujčić.

On je naglasio da se državni rashodi za kamate, u procentima bruto domaćeg proizvoda, (BDP) približavaju nivou od četiri odsto BDP-a, što je odraz porasta nivoa javnog duga.

Ističući da se javni dug približio nivou od 90 odsto BDP-a, guverner je rekao da bi Hrvatska, kako bi zaustavila rast, do kraja 2017. morala da ostvari kumulativni primarni suficit od preko sedam odsto BDP-a, odnosno oko 25 milijardi kuna (3,2 milijarde evra).

"Trenutne projekcije govore kako bi do 2017. mogao biti generisan kumulativni primarni deficit od 10 milijardi kuna" (1,3 milijarde evra), upozorio je Vujčić i dodao da je neophodno sprovođenje strukturnih reformi.

Guverner je ocenio da su izgledi za oporavak Hrvatske u ovoj i narednim godinama nešto povoljniji u odnosu na ranija očekivanja HNB.

"Hrvatska privreda je 2014. zaključila s realnim padom od 0,4 odsto, ali je pred kraj godine počeo blagi oporavak. Nastavak takvih kretanja obeležio je i početak 2015. i čini se kako bi u narednim mesecima mogla prevladati nešto povoljnija kretanja", rekao je Vujčić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.