Hrvatsko odlikovanje Miloševiću

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatsko odlikovanje Miloševiću

Kotor – Hrvatski predsednik Stjepan Mesić, juče je admiralu Bokeljske mornarice dr Milošu Miloševiću, dodelio odlikovanje „Red Danice hrvatske sa lentom i likom Katarine Zrinske” u kotorskoj katedrali Svetog Tripuna. „Čini mi se osobito važnim što ovo odličje dodeljujem na inicijativu Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije i Udruženja dobrovoljaca Hrvatske ratne mornarice”, rekao je Mesić uručujući odlikovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << admiralu Bokeljske mornarice. On je rekao da na dr Miloševića mogu biti ponosni „stoletna Bokeljske mornarica, Republika Hrvatska i Republika Crna Gora” ističući da ove naznake govore koliko su „dve prijateljske države daleko otišle na putu normalizacije odnosa”. Milošević je rekao da je zbog odluke da mu se dodeli visoko hrvatsko državno priznanje, veoma uzbuđen. „Svestan sam da odličje nije dato samo meni lično, nego preko mene to je priznanje jednoj od brojnih dobrotskih kuća pomoraca koji su u doba jedrenjaka i pomorske trgovine u doba baroka 16. i 18. veka zidali palate i crkve, otvarali vrata evropskoj kulturi”. On je naznačio da je to i priznanje Istorijskom arhivu iz kojeg je izašao sa velikim brojem radova, Bokeljskoj mornarici čiji je admiral, „kao i prelepoj Boki i republici u kojoj živi”.

Odlikovanje „Red Danice hrvatske sa lentom i likom Katarine Zrinske”, dodeljuje se osobama koje su se iskazale „u širenju ugleda Republike Hrvatske u zemlji i inostranstvu u jačanju dobrih odnosa među svojim državama i u svojoj profesiji”.

Ovom događaju između prisustvovali su predsednik Republike Crne Gore Filip Vujanović, predsednik republičke skupštine Ranko Krivokapić, predsednica opštine Kotor Marija Ćatović, a Bokeljska mornarica je uz muzičku pratnju Kotorske gradske muzike, na trgu ispred katedrale odigrala tradicionalno kolo.

Ž. K.

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.