Hrvatski pukovnik Štefanek: Ja sam komandovao u Oraššju

Izvor: RTS, 05.Nov.2016, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski pukovnik Štefanek: Ja sam komandovao u Oraššju

Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek izjavio je da je on komandovao postupcima Hrvatskog veća odbrane na području Orašja i Istočne Posavine, ali je negirao da je bilo ratnih zločina.
Štefanek je tako potvrdio navode Almina Dautbegovića, advokata generala Đure Matuzovića, jednog od uhapšenih pripadnika HVO-a, da je hrvatska vojska bila nadređena jedinicama HVO-a u Posavini.
Brojni dokumenti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su javno dostupni ukazuju na takvu zapovednu hijerarhiju, ali prvi put jedan od visokih oficira HVO-a potvrđje u izjavi za javnost takvu liniju zapovedanja.
Štefanek je u izjavi za N1 potvrdio da je direktno naredio sve postupke koje je izveo HVO u Orašju.
Na pitanje da li je bilo zločina na tom području, Štefanek je odgovorio "uglavnom ne".
"Bilo je nekih ekscesa, individualnih biseraša, ali što se tiče Matuzovića, on nije ništa. On je jedan izrazito korektan, pošten i dobar čovek. To možete svima da kažete. Taj nikada ništa nije napravio bez dozvole i odobrenja, i štitio je interese Hrvata u Orašju", rekao je Štefanek.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.