Hrvatski ministar policije: Protiv Srba nema tajnih optužnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ministar policije: Protiv Srba nema tajnih optužnica

ZAGREB - Srbi koji nisu počinili ratne zločine mogu slobodno da se vrate u Hrvatsku, nikakve tajne optužnice ne postoje, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko.

"Nema nikakvih tajnih optužnica. Sve mogu da se nađu na sajtu Interpola. To su sve otvorene poternice za ratne zločine. Ukoliko se, međutim, u međuvremenu pojavi novi podatak, otvori se slučaj", rekao je on intervjuu za frankfurtske "Vesti".

Karamanko: Krivci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znaju zašto se plaše

"Oni koji nisu ništa loše učinili, što je velika većina ljudi, mogu slobodno doći u Hrvatsku i raščistiti nedoumice, jer nemaju čega da se plaše. Oni koji su činili zločine to znaju i neće se vraćati. Mislim da oni koji su u strahu znaju zašto su u strahu", poručio je hrvatski ministar policije.

On kaže da Hrvatsku "ne zanima nacionalna pripadnost ratnih zločinaca", ali da "niko neće biti amnestiran od odgovornosti".

Na pitanje da li još postoje međunacionalne tenzije između Srba povratnika i Hrvata i, ako ih ima, u kolikoj meri, ministar je kazao da mora priznati da je Hrvatska po tom pitanju zadovoljna i da su pojave netrpeljivosti i sukoba zaista minimalne.

Na konstataciju da je bilo i ubistava Srba povratnika on je podvukao da je za policiju ubistvo Srbina ili Hrvata isto.

"Ubistvo je ubistvo i mi tražimo počinitelja. Više od 90 procenata ubistava je rešeno. Ne bih delio ubistva po toj osnovi, jer to najčešće i nema veze sa nacionalnom pripadnošću žrtve ili počinioca", ukazao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Ubiju u Srbiji, uživaju u Hrvatskoj

Na pitanje koji su problemi u borbi protiv kriminala u regionu, Karamarko je naveo da je jedan od problema u Hrvatskoj dvojno državljanstvo nekih kriminalaca i neizručivanje.

„Međutim, ulazimo u proces izmene zakona, postoji mogućnost i da se Ustav promeni, jer ne može neko u Srbiji ubijati i pljačkati, pa doći u Hrvatsku i misliti da je siguran. Policije sarađuju, ako su bande zajedničke, moramo se onda i mi zajednički boriti protiv njih", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.