Hrvatski MIG-ovi ubili Srbe

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski MIG-ovi ubili Srbe

MUP Republike Srpske je podneo prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv trojice oficira i dvojice pilota Hrvatske vojske (HV), koji su osumnjičeni da su tokom akcije "Oluja", u avgustu 1995. godine, naredili i bombardovali kolonu srpskih izbeglica u Bosanskom Petrovcu.

U ovom napadu hrvatski avioni MIG-21 su ubili četvoro dece, jednu devojku (20) i četiri starije osobe, dok je 50 civila, među kojima najviše dece takođe srpske nacionalnosti, zadobilo teške povrede. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ovaj slučaj je poznat pod imenom "Petrovačka cesta".

"Nezavisnim novinama" u Banjaluci je potvrđeno da izveštaj MUP-a RS, koji je juče dostavljen Tužilaštvu BiH za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tereti Imru Agotića (67), tadašnjeg pomoćnika komandanta Glavnog štaba HV za RV i PVO, njegovog zamenika Josipa Čuletića (59) i Danijela Borovića (52), komandanta Prve lovačke eskadrile iz sastava ratnog vazduhoplovstva HV, ali i dva pilota HV, čiji je identitet za sada nepoznat.

"Kršeći pravila međunarodnog prava, Agotić, Čuletić i Borović su 7. avgusta 1995. godine pokrenuli i naredili napad na civilnu kolonu izbeglica, koje su piloti HV-a granatirali borbenim avionima MIG-21 u mestu Kapljuh u selu Bravsko u opštini Bosanski Petrovac", objasnio je izvor "Nezavisnih" blizak MUP-u RS.

Međutim, portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić je izjavio Hini da prijava iz Banja Luke još nije stigla u to tužilaštvao.

"Mi prijavu još nismo dobili. Kada ona stigne s njom će se postupati kao i u svim sličnim slučajevima", rekao je Grubešić.

To znači da će tužilaštvao proceniti osnovanost prijave i odlučiti ima li osnova za otvaranje istrage u ovom slučaju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.