Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska za Nikolu Teslu

Zagreb -- U rodnom selu Nikole Tesle počeli radovi na uređenju Memorijalnog centra Nikola Tesla.

Radove u selu Smiljan, u kom se pre 150 godina rodio Nikola Tesla, otvorio je potpredsednik Sabora Hrvatske Darko Milinović, objavljuje hrvatski portal business.hr. Prema njegovim rečima, stručni odbor restauratora nadgledaće radove u okviru kojih će biti obnovljena i uređena Teslina rodna kuća, u kojoj će biti i deo dokumentarne građe o njegovom detinjstvu i tematski park >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa spomenikom Nikoli Tesli.

Odbor za uređenje Memorijalnog centra dobro sarađuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja će pomoći u uređivanju prostora. Nove muzejske postavke planira Ministarstvo kulture u saradnji s Muzejom Lika, hrvatskim istorijskim i tehničkim muzejem, a sve više je i preduzeća koja će se uključiti u proslavu Tesline godine.

Hrvatska elektroprivreda će u okviru projekta proslave obaviti rekonstrukciju niskonaponske mreže i trafo-stanica, a Hrvatske vode već uređuju potok Vaganac. "Time ćemo dostojno obeležiti Teslin naučni rad, kojim je zadužio ceo svet", izjavio je Milinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.