Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u novoj fazi odnosa sa EU

Zagreb -- Posle početka pregovora 3. oktobra, Hrvatsku čekaju zahtevne reforme, rekao je glavni pregovarač Evropske komisije.

Fabricio Barbaso, koji je i šef opšte uprave EU za proširenje, izjavio je u Zagrebu da je Hrvatska ušla u novu fazu odnosa s EU. "Hrvatsku sada očekuju reforme koje će biti zahtevne, ali će se na kraju pokazati da su koristi mnogo veće od loših strana", izjavio je Barbaso posle sastanka sa hrvatskom ministarkom spoljnih poslova i evropskih integracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kolindom Grabar-Kitarović.

"Sada kad su pregovori počeli i vrše se provere (skrininig), vreme je za reforme. To može biti teško vreme, jer će reforme, koje je Hrvatska slobodno i dobrovoljno odlučila da sprovede kako bi se pridružila EU, biti zahtevne", rekao je Barbaso novinarima posle sastanka.

"Ako je zemlja sigurna da joj je to cilj, onda mora prihvatiti da će doći i do bolnih trenutaka, ali na kraju će se pokazati da su koristi veće od tih loših strana", istakao je Barbaso, koji od četvrtka boravi u službenoj poseti Zagrebu.

Prema njegovim rečima, za usvajanje zakonodavstva EU potrebno je modernizovati i liberalizovati državu, reformisati javnu upravu, poboljšati pravosudni sistem, promeniti sklop razmišljanja građana i boriti se protiv korupcije, a sve to uključuje političku volju državnih vlasti, ali i podršku građana.

Ministarka Grabar-Kitarović rekla je novinarima da je s Barbasom razgovarala o izveštaju Komisije o napretku, objavljenom u sredu, kao i o tome na šta se hrvatska vlada, državna uprava i pravosuđe moraju koncentrisati narednih meseci kako bi se rešila goruća pitanja u pojedinim oblastima.

Ocenjujući izveštaj Evropske komisije o napretku Hrvatske kao pozitivan, ministarka je rekla da se u njemu ukazuje kako na postignute napretke u ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo u EU, tako i na ona pitanja u kojima treba učiniti više, bez obzira

odnosilo se to na donošenje novih zakona ili na ispunjavanje ranije preuzetih obaveza.

"Kao posebno važne oblasti, izdvojili smo pitanje povratka izbeglica, manjinska prava, reformu pravosuđa koja je izuzetno bitna, smanjenje korupcije na najmanju moguću meru i reformu državne uprave kako bi ona postala efikasna i transparentna, okrenuta prema građanima", istakla je ministarka.

Grabar-Kitarović je najavila da će se Hrvatska i pismenim dokumentom izjasniti o izveštaju o napretku, u kojem će, prema njenim rečima, ukazati na neka pitanja koja su u međuvremenu ili rešena ili je postignut pomak ili postoji određeni nedostatak informacija.

Barbaso je danas razgovarao i sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a sastao se i s članovima saborskog Odbora za evropske integracije i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.