Izvor: RTS, 16.Feb.2022, 14:59

Hrvatska snižava cene zbog talasa poskupljenja, trajno umanjen PDV na pojedine namirnice

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministri objavili su mere pomoći zbog talasa poskupljenja, posebno kad je reč o cenama energenata. Paketom mera će se ograničiti rast cena električne energije na 9,6 posto, i gasa na najviše do 20 posto, a među merama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cenu plina za domaćinstva, promene u sistemu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za penzionere...
Smanjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se i PDV na hranu sa 13 na pet posto na sveže meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dečju hranu, na troškove u poljoprivredi (sadnice, đubrivo, pesticidi) s 25 na pet posto, s 25 na pet posto na maslac i margarin, dok će PDV na higijenske uloške i tampone biti snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na pet posto, prenosi Indeks.

Ta smanjenja PDV-a su prema navodima portala trajna, osim smanjenja plina na pet posto koje je ograničeno na godinu dana, potvrdio je potpredsednik vlade i ministar finansija Zdravko Marić.
Iznos vaučera za socijalno najugroženije se povećava s 200 na 400 kuna (za jednu kunu može se dobiti 0,13 evra).
Penzioneri će dobiti i jednokratnu naknadu. Oni koji imaju penziju do 1.500 kuna dobiće naknadu od 1.200 kuna, oni koji primaju od 1.500 do 2.000 kuna naknadu od 900 kuna, oni koji primaju od 2.000 do 3.000 kuna dobiće naknadu od 600 kuna i oni koji primaju od 3.000 do 4.000 kuna naknadu od 400 kuna.
"Ovaj globalni porast cijena energenata izazvao je val poskupljenja u Europi. Cijena plina u Europi raste zbog veće potražnje nakon kovid-krize, drugi je razlog Rusija, koja je najveći dobavljač i ima smanjenu proizvodnju, Norveška ne može povećati proizvodnju, u Europi dolazi do veće potražnje uslijed oporavka i hladnijih zima. Četrdesettri odsto europskog plina dolazi iz Rusije, 23 odsto iz Norveške, 11 iz Alžira. Europa uvozi 61 odsto ukupnih energetskih potreba i 90 odsto plina koji čini 21 odsto energetske potrošnje", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.