Hrvatska slavi Dan pobede

Izvor: RTS, 04.Avg.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska slavi Dan pobede

Hrvatska slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti u znak sećanja na akciju hrvatske vojske i policije "Oluja". Čestitke povodom Dana pobede uputili premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Centralna proslava je sutra u Kninu.
Obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti počelo je polaganjem venaca predstavnika hrvatske vlade, veterana i Grada Zagreba na Gradskom groblju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mirogoj.

U Sinju je povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti počela tradicionalna Sinjska alka, manifestacija koja će se i ove godine pretvoriti u prvorazredni politički događaj.
Prisustvuje ceo državni vrh Hrvatske, predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković, mnogobrojni ministri, veliki broj ambasadora, crkveni i vojni predstavnici.
Nakon Alke, u obližnjem Trilju koncert će održati predsednički kandidat Miroslav Škoro, a na splitskoj Rivi Marko Perković Tompson, pevač poznat po veličanju ustaštva na svojim koncertima, zbog čega su njegovi nastupi zabranjivani u mnogim mestima bivše Jugoslavije i Evrope.
Hrvatski premijer Andrej Plenković je, uz čestitke građanima, poručio da ta zemlja "s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-policijske operacije 'Oluja'".
"Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini", naveo je Plenković.
Predsednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i 24 godine od vojno-policijske akcije "Oluja", kada je iz Hrvatske, u najvećem egzodusu od Drugog svetskog rata, proterano oko 250.000 krajiških Srba, dok je oko 2.000 njih ubijeno ili nestalo.
Obraćajući se svim građanima u zemlji i dijaspori, Grabar Kitarovićeva je navela da je "pobedom u 'Oluji' Hrvatska dosanjala svoj istorijski san slobode i nezavisnosti i postala punopravna članica međunarodne zajednice".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.