Hrvatska pravobraniteljka poručuje deci da uče jezike i beže

Izvor: RTS, 29.Sep.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska pravobraniteljka poručuje deci da uče jezike i beže

"Učite strane jezike i bežite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti deci", izjavila je aktuelna pravobraniteljka za decu Ivana Milas Klarić na sednici skupštinskog Odbora za porodicu, mlade i sport, koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati njen Izveštaj o radu za prošlu godinu.
Klarićeva, kojoj se završava mandat, nije se javila na konkurs za izbor pravobranitelja raspisan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na osnovu novog zakona, a prozvala je saborsku većinu da je na Vladin predlog (novim zakonom) uništila nezavisnu instituciju pravobranitelja, prenosi hrvatski portal Indeks.

Pravobranitelj za decu u Hrvatskoj više nije nezavisno telo, rekla je s puno gorčine Klarićeva i poručila da ne zavidi onome ko će je naslediti.
Ona je dodala i da u ombdusmanskim krugovima vredi pravilo – kad te vlast smeni, znači da dobro radiš.
O sadržaju samog Izveštaja nije mnogo govorila, navela je da su ga poslanici dobili pre šest meseci pa su imali vremena da ga prouče i, da se on, nezavisno od toga kako će se o njemu glasati, neće promeniti, kao ni činjenica da je stanje prava dece loše.
Sadržaj Izveštaja godinama je (od 2003) sličan, po njima se u svim vladama u pravilu ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči da napravi presedan, uništi nezavisnu instituciju, diskriminiše decu i pogorša im položaj, rekla je Klarićeva, navodeći i kako u civilizovanim državama, "što Hrvatska nije", nema glasanja o Izveštaju, prenosi Indeks.
"Kod nas on služi da se smeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi", rekla je Klarićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.