Izvor: B92, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska postoji zahvaljujući NOB"

Zagreb -- Stjepan Mesić izjavio da bi Hrvatska, da nije bilo Narodnooslobodilačke borbe protiv fašista, bila samo istorijska činjenica.

Prilikom obeležavanja 65. godišnjice osnivanja Prvog korpusa NOB Hrvatske, hrvatski predsednik je naglasio da je ta jedinica "razbuktala antifašističku borbu", i pozvao na podršku približavanja Evropskoj uniji koja je, kako je poručio, klub antifašističke udružene Evrope, "gde nema sramotnog osvajanja tuđih teritorija i gde su granice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvorene".

"Da nije bilo NOB", dodao je hrvatski predsednik, "i da nismo bili na strani pobedničke koalicije, Hrvatska bi bila samo istorijska činjenica kao Tračani, Iliri i Kelti".

"Činjenica da su jedinice NOB činili i Srbi i Hrvati, kao i da su nacionalne manjine imale svoje jedinice, govori da je to bio opštenarodni pokret, predvođen komunistima, na čelu sa Josipom Brozom Titom", rekao je Mesić.

Fašistički pokret je, smatra predsednik Hrvatske, i kao ideja i kao praksa, zločin od prvog do poslednjeg dana.

"Nezavisna država Hrvatska Ante Pavelića je kvislinška tvorevina, koja nije bila ni nezavisna, ni hrvatska, ni država", rekao je Stjepan Mesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.