Hrvatska osudila provokaciju protiv Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska osudila provokaciju protiv Srba

Hrvatska vlada osudila je danas svaku vrstu ekstremizma i akt provokacije protiv srpske manjine koji, kako se navodi, ne doprinosi zajedništvu i stabilnosti, te zaštiti ljudskih prava svih građana.

U Vukovaru su juče osvanule plakate sa iscrtanim drvetom kao "srpskim porodičnim stablom" na kojem vise leševi.

Istovremeno Vlada Hrvatske je danas oštro osudila postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu, kojima se, promovisanjem ustaštva i nacizma, napadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temeljne vrednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske.

U vladinom saopštenju se navodi da je cilj organizatora i učesnika spomenutih akcija sračunat i usmeren na podsticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade Hrvatske u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i ekonomskog rasta i napretka hrvatskih građana.

"Vlada Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od pojedinaca i grupa koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države", navodi se u saopštenju hrvatske vlade.

Pupovac: Nastavak antisrpske kampanje

Nalepnice u Vukovaru sa natpisom na engleskom jeziku "Srpsko porodično stablo" i slika stabla sa kojeg vise ljudi nisu samo uvredljive, već su preteće poruke koje predstavljaju nastavak antisrpske kampanje u Hrvatskoj, izjavio je predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac.

"To su poruke kojima se poziva na nasilje prema pripadnicima naroda koji je u Drugom svetskom ratu zbog politike - Srbe na vrbe, zapravo doživeo istorijski genocid, doživeo strašno stradanje, a doživeo je stradanje i tokom rata od 1991. do 1995. godine", rekao je Pupovac za Radio Beograd.

On očekuje od hrvatskih vlasti da uvide da je ovo što se dešava postaje opasno i da promene pristup prema Srbima, kojih u Hrvatskoj ima 4,5 odsto.

Vukovarska policija saopštila je jutros da je priveden devetnaestogodišnjak osumnjičen da je lepio crteže drveta sa obešenim ljudima, na kojima je napisano "Srpsko porodično stablo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.