Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska kao zatočenica"

Zagreb -- Žarko Puhovski ocenio da BiH mora dobiti nov Ustav, a da Hrvatska trpi zbog otvorenih pitanja u regionu.

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski zauzeo se za radikalnu izmenu Dejtonskog sporazuma, ocenivši da je u Bosni i Hercegovini hitno potreban demokratski ustav koji će podstaći politički i privredni razvoj te zemlje.

Posle seminara "Suočavanje s prošlošću, pomirenje u Dejtonskom trouglu", on je rekao da je dejtonski etnički model >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u BiH neophodno zameniti principima građanskog društva. On je izjavio i da je neophodno rešiti otvorena pitanja u Srbiji, kao što su donošenje Ustava i određivanje statusa Kosova, kako bi se išlo ka daljoj stabilizaciju regiona. U tom kontekstu, on je ukazao na to da u hrvatskoj javnosti sve više sazreva svest o tome da Hrvatska u procesu evroatlantskih integracija trpi zbog nerešenih pitanja u regionu.

"To znači da se u Hrvatskoj sve više pojavljuje osećanje da je Hrvatska zatočenica nesređenih odnosa u Srbiji i u BiH i da Hrvatska poslednjih godina nije negativno delovala na te odnose, za razliku od ranijeg stanja, pa se još više povećava taj osećaj frustriranosti, da Hrvatska ne može u Evropsku uniju zbog vezanosti za regiju", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.