Izvor: Večernje novosti, 29.Sep.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska još dve godine neće biti u Šengenu

Hrvatska barem još dve godine neće biti deo šengenske zone nakon što Evropska komisija sledećeg meseca, najverovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uslove za Šengen Hrvatska barem još dve godine neće biti deo šengenske zone nakon što Evropska komisija sledećeg meseca, najverovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uslove za Šengen, piše danas "Jutarnji list" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore. Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Slovenije, ulasku Hrvatske u Šengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Nemačka i Francuska, navodi dnevnik.PROČITAJTE JOŠ - Plenković: Slovenija ne može unedogled da blokira Hrvatsku Iako su donedavno hrvatski zvaničnici davali izjave o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Shengen, sada su u predviđanjima neodređeni. Juče je u Briselu i premijer Andrej Plenković potvrdio da je "za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Šengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvideti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama", ističe Jutarnji list.PROČITAJTE JOŠ - HRVATSKA: Zeleno svetlo za Šengen I hrvatski poslanik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Karlo Resler za dnevnik kaže da je "u ovom trenutku nezahvalno procenjivati kada bi Evropski savet mogao odlučivati o ulasku Hrvatske u Šengen". Upravo se "njegov" odbor na nivou Evropskog parlamenta bavi Šengenom i migracijama. O ulasku članice EU u šengensku zonu odlučuju zemlje članice Šengena na sednici Evropskog saveta konsenzusom, i dakle više nisu važni stručni, nego politički kriterijumi, zaključuje Jutarnji list.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Hrvatska u Šengenu neće puno uticati na BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2019, 09:46

ZAGREB, SARAJEVO - Evropska komisija polovinom oktobra vjerovatno će zaključiti da je Hrvatska ispunila sve uslove za ulazak u Šengen, a ukoliko bi u skorije vrijeme i ušla u Šengen zonu, što ne mora da znači, prema prvim informacijama, to ne bi stvorilo velike probleme privredi i građanima ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.