Hrvatska i Srbija u simuliranoj policijskoj akciji

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i Srbija u simuliranoj policijskoj akciji

Pogranična policija Srbije i Hrvatske u mestu Tovarnik u Hrvatskoj, izvela je dve zajedničke vežbe usmerene ka suzbijanju ilegalnih migracija i nelegalne trgovine automobilima.

Simulacije hvatanja ilegalnih imigranata je, ujedno, završetak projekta tehničke saradnje policija dve države koji je realizovan uz pomoć međunarodne organizacije za migracije i ambasada Velika Britanije, u Beogradu i Zagrebu.

Načelnik Uprave granične policije Srbije Nenad Banović rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je projekat trajao oko dve godine i da je obuhvatio niz donacija u opremi, kako bi se tehnička osposobljenost pograničnih policija podigla na viši nivo, dok je Nikola Milin, zvaničnik pogranične policije Hrvatske istakao da je ovim vežbama prikazan rad zajedničkih timova.

Banović je rekao da uz detektore koji rade na otkucaje srca namenjene otkrivanju ilegalnih migranata u kamionima, pripadnici pograničnih policija opremljeni su i kamerama kojima noću mogu da uoče ilegalne prelaske granica.

Zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji Bil Londhart je istakao da je realizacija projekta i saradnja graničnih policija Srbije i Hrvatske već dovela i do konkretnih rezultata u praksi. Ilegalna migracija je smanjena za 65 posto, dok su zaplene cigareta i opojnih droga povećane za 35 posto, rekao je Londhart.

Istakao je da je osnovni cilj jačanje saradnje dve države u borbi preko svih vidova prekograničnog kriminala.

Ambasador Velike Britanije u Zagrebu Kris Hodžis je istakao da je uspešna realizacija projekta doprinela i smanjenju prekograničnog kriminala u celoj Evropi.

Hodžis je dodao da je projekat značajan i za budućnost dve države i obezbeđenje sigurnosti granica, što je jedan od preduslova za njihovo članstvo u Evropskoj uniji.

Vežbe predstavljaju završetak dvogodišnjeg projekta posvećenog jačanju kapaciteta i tehničkoj opremljenosti graničnih policija Srbije i Hrvatske.

Tokom zajedničke obuke, pripadnici policija dve države izradili su i jedinstvenu kartu sa kritičnim mestima na granici koja se koriste za ilegalne migracije, kao i druge kriminalne aktivnosti.

Uz pripadnike ministarstava unutrašnjih poslova dve države, vežbama su prisustvovale i mnogobrojne novinarske ekipe iz Srbije i Hrvatske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski i srpski policajci na zajedničkoj vežbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2008

TOVARNIK - Pripadnici pograničnih policija Srbije i Hrvatske danas su u mestu Tovarnik u Hrvatskoj izveli dve zajedničke vežbe usmerene ka suzbijanju ilegalnih migracija i nelegalne trgovine automobilima...Vežbe predstavljaju završetak projekta tehničke izgradnje kapaciteta i povećanja prekogranične...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.