Hrvatska: Utvrđen identitet ubice

Izvor: B92, 01.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Utvrđen identitet ubice

Beograd, Banjaluka -- Tužilaštvo u Zagrebu istražnom sudiji podnelo je predlog za pokretanje istrage protiv državljanina Srbije i državljanina Crne Gore zbog ubistva Ive Pukanića.

Iako opštinsko državno tužilaštvo u saopštenju, objavljenom na zvaničnim internet stranicama, nije navelo identitet dvojice osumnjičenih, većina medija prenela je da je predlog za istragu podnet protiv Svetozara Đurovića (54) iz Crne Gore i Milenka Kuzmanovića (25) iz Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tužilaštvo ih tereti da su počinili krivično delo pomaganja počiniocu nakon atentata na novinara i suvlasnika nedeljnika "Nacional" Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića.

U saopštenju se navodi da je kriminalističkom obradom utvrđena osnovana sumnja da su osumnjičeni obećali da će pružiti pomoć u bekstvu iz Zagreba i Hrvatske dvojici počinilaca atentata, a za koje su znali da su učestvovali u ubistvu Pukanića i Franjića 23. oktobra.

Dogovorili su se da osumnjičenima za ubistvo predaju novac i preduzmu druge radnje kojima bi se prikrili tragovi teškog krivičnog dela i uništili materijalni i drugi dokazi njihove povezanosti s tim krivičnim delom, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Prema ranijem dogovoru, sreli su se 29. oktobra oko 17:00 na benzinskoj stanici u Lipovcu, u blizini hrvatsko-srpske granice, gde se osumnjičeni 54-godišnji državljanin Crne Gore (Svetozar Đurović) s drugom dvojicom osumnjičenih (Robert Matanić i Luka Matanić) dogovarao o planu prelaska preko državne granice i davao im uputstva za njihov dalji boravak izvan Hrvatske.

Osumnjičeni 25-godišnji državljanin Srbije (Milenko Kuzmanović) naknadno im se priključio na dogovorenu mestu, gde su ih zatekli hrvatski policajci i gde su obojica, zajedno sa osumnjičenim izvršiocima atentata, i uhapšeni.

Protiv obojice osumnjičenih predloženo je određivanje pritvora, navodi se u saopštenju Opštinskog državnog tužilaštva.

Svetozar Đurović i Milenko Kuzmanović juče su privedeni pred istražnog sudiju Županijskog suda u Zagrebu, koji im je odredio meru zadržavanja u pritvoru od 48 sati.

Ranije je saopšteno da je policija utvrdila identitet ubice Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, ali njegovo ime ni tada nije otkriveno.

Policija zna ko je dovezao eksploziv

Načelnik kabineta šefa policije Krunoslav Borovec potvrdio je za B92 da je utvrđen identitet o identitet muškarca koji je na dan ubistva vlasnika nedeljnika Pukanića i Franjića na mopedu u dvorište "NCL medija grupe" dovezao eksploziv kojim su njih dvojica ubijeni.

Ime te osobe međutim nije sapšteno, a mediji navode da se radi o Željku Milovanoviću, koji je juče izmakao policiji u Republici Srpskoj.

”Mogu vam potvrditi da je hrvatska policija u nastavku kriminalističke obrade vezano za ubojstvo Ive Pukaniće i Nike Franića utvrdila identitet muškarca koji je u dvorište Nacionala dovezla skuter na kojem se nalazila eksplozivna naprava”, rekao je Borovec za B92.

"Radi se o jednom od petero prijavljenih počinitelja, odnosno o jednom od počinitelja koji se još uvek nalazi u bijegu i vezano za njegov bijeg hrvatska i bosanskohercegovačka policija sprovode intenzivno traganje”, kaže on.

Borovec je zahvalio građanima na svim do sada upućenim informacijama o mogućem identitetu osoba s objavljenog snimka nadzornih kamera, rekavši da policiji takve informacije više nisu potrebne.

Hrvatski mediji nezvanično prenose da je osoba koja je dovezla eksploziv Željko Milovanović iz Sombora, koji sada ima državljanstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kako navode, on je sedam godina bio član specijalne jedinice MUP-a pod vođstvom Milorada Ulemeka Legije.

Kako navodi hrvatski veb sajt index.hr, za njim je potrenicu raspisao Interpol, a nalazi se i na poternici osječkog Županijskog suda zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Zbog ubistava, pljački, otmica i krađa za njim su potrenice raspisali i sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, dodaje se na internet stranici index.hr.

Hrvatska policija ističe da su osumnjičeni bili stacionirani u jednom stanu u blizini Nacionala, a da je Milovanović direktno nadzirao stan Ive Pukanića.

Nekoliko sati pre ubistva dovezli su skuter sa eksplozivom do dvorišta u kome se nalazi redakcija i ostavili ga pored Pukanićevog automobila. U 18.27 časova aktivirali su eksploziv.

Pored Milovanovića, mediji prenose da se traga i za Bojanom Gudurićem.

Gudurić iz Belog Manastira poznat je srpskoj javnosti kao učesnik "novosadske grupe" koja je tokom 2004. i 2005. počinila više razbojništava u Vojvodini.

Policija u Zagrebu juče je saslušala i odredila pritvor od mesec dana trojici osumnjičenih za ubistvo Ive Pukanića - Robertu i Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju.

U okviru akcije "Balkan ekspres", policija je podnela krivične prijave protiv petoro osumnjičenih za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Nakon saslušanja, trojica hrvatskih državljana - Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani, prebačeni su u zatvor u Remetincu.

Za pomoć počiniocima ubistva Pukanića osumnjičeni su Boban Đurović i Milenko Kuzmanović koji se povezuju sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam.

Srpska policija je prema rečima ministra Ivice Dačića kolegama u Zagrebu dala veoma značajne podatke.

U Zagrebu nisu mogli da kažu ko je naručilac ubistva, niti da li su osumnjičeni dobili novac za to, jer je 48 sati "malo vremena da se tako nešto istraži".

U istragu o obistvu Pukanića aktivno se uključila i policija Bosne i Hercegovine, koja je uhapsila Elvisa Hodžića.

Mediji su spekulisali da bi on mogao biti osoba s fotorobota. Hrvatska policija ga nije dovela u direktnu vezu sa ubistvom.

Milovanović izmakao policiji u Doboju

Željko Milovanović, kojeg je hrvatska policija osumnjičila za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića, dobio je bosansko-hercegovačke lične dokumente 2006. godine u Doboju, izjavio je danas neimenovani izvor iz policije Republike Srpske.

"Željko Milovanović dobio je novu, CIPS-ovu ličnu kartu, 2006. godine u Doboju, godinu dana posle pljačke u Beočinu i bega iz zatvora 'Kula' u Istočnom Sarajevu", kazao je izvor agencije Beta.

Prema navodima iz Specijalnog tužilaštva RS, Milovanović je juče za svega nekoliko minuta izbegao hapšenje na području Doboja.

"Pokušali smo ga lišiti slobode, ali ta osoba nije pronađena na navedenim lokacijama, iako je prema našim informacijama boravio na području Doboja 31. oktobra negde do 18 časova", izjavio je ranije danas šef Odeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva RS Darko Ilić.

Policija RS je pretresla jednu kuću u okolini Doboja i dva stana u samom gradu i pronašla razne predmete i aparate koji Milanovića dovode u vezu sa ubistvom Pukanića i Franjića.

Tokom pretresa pronađena je i crna kaciga, poput one koju je nosila osoba koja je u Zagrebu ostavila eksploziv u dvorištu Pukanićevog nedeljnik "Nacional", oružje, više mobitela, uređaji za praćenje i navođenje, kao i oko 10 hiljada evra.

Svi dokazi će posle veštačenja biti prosleđeni hrvatskom Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i policiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.