Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Pregovore sa EU do 2007.

Zagreb -- Hrvatska namerava da pregovore o pridruživanju zaključi 2007. i očekuje da je razgovori direktno odvedu do članstva u EU.

Komisija će u februaru prezentovati okvir za razgovore, koji su zakazani za 17. mart. Hrvatska namerava da pregovore o pridruživanju zaključi do 2007. i da se kao punopravna članica Uniji pridruži 2009. Premijer Ivo Sanader je obećao da će zemlja učiniti "sve što je u njenoj moći" da sarađuje sa Haškim tribunalom koji je nekoliko hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generala optužio za ratne zločine.

Međutim, tokom razgovora u Briselu 17. januara, Sanader je rekao i da očekuje da pregovori sa Zagrebom direktno doprinesu pridruživanju, odnosno da se ne primeni turski model po kojem je utvrđeno da rok za okončanje pregovora ostaje "otvoren". On je ponovio i da Hrvatska želi da se pridruži Evropskoj uniji tokom budžetskog perioda 2007-2013, a ne posle 2014, kako je odlučeno za Tursku.

U međuvremenu, Komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je 2. februara da će Komisija prezentovati okvir za pregovore za Hrvatskom. Ren je rekao da će u tom okviru biti definisani precizniji rokovi za otvaranje i zaključivanje etapa pregovaranja u odnosu na one iz prethodnih pregovora o pridruživanju.

Razgovori o pridruživanju sa Hrvatskom imaće 36 etapa, a ne 31, jer je Komisija odlučila da izdeli pojedine delove pregovora, rekao je Ren, a prenosi EurActiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.