Izvor: B92, 06.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Obavezna srednja škola

Zagreb -- Hrvatski ministar nauke i obrazovanja Dragan Primorac najavio obavezno srednjoškolsko obrazovanje od naredne školske godine.

"Ovo je izuzetno važna odluka koja će promeniti hrvatski obrazovni sistem", rekao je Primorac u izjavi zagrebačkoj Televiziji Nova.

Primorac je naglasio da u prliog ove odluke govore poražavajući podaci da godišnje u sistem srednjoškolskog obrazovanja ne ulazi 8.024 učenika koji su završili osnovnu školu, pa tako na zavodu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zapošljavanje ima 17.220 nezaposlenih od 17 do 19 godina koji nemaju nikakve kvalifikacije.

"U desetogodišnjoj projekciji to znači da veliki ljudski kapital od više od 80 hiljada mladih ne bi imao nikakvu kvalifikaciju. Sprečavanje takve situacije bio je i glavni razlog za uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja", objasnio je Primorac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.