Izvor: B92, 10.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Manipulisanje činjenicama

Zagreb -- Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova nezadovoljno je izjavom šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića o etničkom čišćenju srpskog stanovništva u Hrvatskoj.

Kako se ističe u saopštenju, Hrvatska "neće dozvoliti takvo manipulisanje činjenicama i falsifikovanje novije hrvatske istorije, tim više što je dobro poznato ko je odgovoran za rat na području zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i za agresiju na Hrvatsku".

"Negiranje odgovornosti Srbije za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i neobičnu tezu da Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet, upravo potvrđuju da se Srbija još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države", ističu u hrvatskom ministarstvu.

Dodaje se da se time ujedno potvrđuje opravdanost postupka koji Hrvatska vodi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

"U slučaju da sud potvrdi postojanje svoje nadležnosti, Hrvatska je odlučna da nastavi s postupkom koji vidi kao sredstvo utvrđivanja istine i odgovornosti za protekle događaje, a što je ujedno i bitna komponenta svakog pomirenja i zdravog temelja za razvijanje dobrosusedskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo je u saopštenju navelo da reaguje na izjavu koju je Jeremić dao agenciji Tanjug.

Ministar Jeremić je u intervjuu Tanjugu pozvao Zagreb da odustane od tužbe protiv Srbije za genocid, "koja je očigledno za unutrašnju političku upotrebu i koja nema nikakve šanse za uspeh, što će se vrlo brzo pokazati i u areni Međunarodnog suda u Hagu".

"Kada govorimo o političkom i etičkom kontekstu te tužbe, nalazim jako malo razumevanja za taj korak, s obzirom da je Hrvatska ta koja je izvršila etničko čišćenje svoje teritorije od srpskog stanovništva", rekao je šef srpske diplomatije.

"To nije učinila Srbija. Ko god je 90-tih godina živeo u Srbiji, kao slobodan građanin, u njoj živi i dan-danas. U Hrvatskoj to nije slučaj. Etnički je očišćeno 250.000 ljudi zbog toga što su bili srpske nacionalnosti", rekao je Jeremić dodajući da sada "Hrvatska tuži Srbiju umesto da se dešava obrnuto".

Ministarstvo je, takođe, odbacilo kao neargumentovane "optužbe na diskriminirajući tretman kapitala Srbije u Hrvatskoj" navodeći da je Hrvatska "otvorena za sve vidove ulaganja kapitala bez obzira na to iz koje zemlje dolazi".

"Kao zemlja koja je pred ulaskom u Evropsku uniju i zemlja koja je u završnoj fazi ratifikacije Protokola o proširenju Severnoatlantskog saveza u parlamentima zemalja članica, Hrvatska će podržavati Srbiju na njenom evropskom putu", navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Dragun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.