Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska EU dala lažne podatke"

Ljubljana -- Pregovarački tim Hrvatske za ulazak u EU dao netačne podatke o prosvetnoj situaciji u Hrvatskoj.

Slovenački list Finance prenosi da je Hrvatska prekrojila podatke o stanju u obrazovnom sistemu da bi pred evropskim sagovornicima ulepšala sliku i napravila utisak da se na tom polju Hrvatska nalazi blizu standarda Evropske unije.

Anoniman izvor, univerzitetski profesor, kaže da je Hrvatska tako sama sebi naškodila jer će zbog ulepšane slike dobiti manje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstava iz evropskih fondova za razvoj obrazovnog sistema. Kao argument za te tvrdnje, taj profesor je naveo podatke Brisela, da Hrvatska u obrazovanje ulaže 4,4 odsto bruto društvenog proizvoda, dok je realna slika oko tri odsto. Hrvatska je EU izvestila i da ima više učitelja no što ih zaista ima.

Vođa pregovaračkog tima Ivica Račan rekao je da o tom falsifikovanju ne zna ništa, ali i da ga ne bi iznenadilo da se ministarstva predstavljaju uspešnijim no što su realno, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.