Hrvatska Antifašistička liga protiv orvelovske istorije

Izvor: RTS, 21.Okt.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska Antifašistička liga protiv orvelovske istorije

Brojne organizacije civilnog društva osnovale su prošle godine u Hrvatskoj Antifašističku ligu. Njen cilj je integracija antifašizma u temelje hrvatskog društva. Bore se protiv istorijskog revizionizma i orvelovske istine.
Pre četvrt veka na prostoru bivše Jugoslavije osnivane su organizacije koje su promovisale demokratiju, danas one koje je brane od fašizacije. I tako razlog postojanja Antifašističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lige objašnjavaju njeni osnivači.

Upozoravaju da istorijski revizionizam ne vraća u devedesete, već u četrdesete godine prošlog veka.
"Bez obzira na to što se i u Hrvatskoj i u Srbiji i u Evropi dekonstruiše slika o Drugom svetskom ratu i zamenjuje se lažnom u kojoj u središtu nisu oni koji su bili u Narodnooslobodilačkom otporu, nego su ljudi poput Draže ili Nedića, mi želimo da konstruišemo pamćenje koliko možemo", rekla je Vesna Teršelič iz udruženja "Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću".
Fašisti i kolaboracionisti želeli su da istrebe Srbe, Jevreje, Rome. O tome ne bi smelo da bude spora, poručuju. Međutim, ima ga, i to unosi konfuziju kod novih generacija. To je, kaže predsednik Antifašističke lige, pokazala i nedavna anketa među zagrebačkim maturantima.
"Svaki treći-četvrti ne zna da je NDH fašistička, 40 odsto da su pravi i jedini Hrvati katolici. To je posledica istorijskog revizionizma gde se istorija predaje kao mit i orvelovski se prekraja u skladu sa ideološkim potrebama trenutne politike", kaže Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige Hrvatske.
Tome ne doprinosi ćutanje glavnih političkih partija u Hrvatskoj kada osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš postroji SSG – Slavonsko-sokolsku gardu – pred Hrvatskim saborom. Kalkulantski razlozi – predstojeći izbori u Hrvatskoj ne smeju biti izgovor.
"Demokratija kao svoju marginu, dalje ili bliže centru, proizvodi fašizam kao svoju odbranu umesto obrnuto. To je u ovih 25 godina realnost jer nismo umeli da vidimo sve što se dešava", ističe Miodrag Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.
Solidarnost većine prema izbeglicama sa Bliskog istoka ipak daje povod za nadu, primećuju. Mnogo je više saosećanja, nego odbacivanja koje dolazi iz straha.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.