Hrvati nemaju rešenje, guše se u dugu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati nemaju rešenje, guše se u dugu

Opšti dug države na kraju drugog tromesečja je, prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), iznosio 283 milijarde kuna (37 milijardi evra).

To je 85,7 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a analitičari procenjuju da će do kraja godine dostići 90 odsto.

Nakon izdašnog izdavanja evroobveznica u martu u iznosu od 1,5 milijardi evra, na mesečnom nivou je usledio treći mesec zaredom pad ukupnog javnog duga koji je krajem juna bio niži za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 2,3 milijarde kuna (0,8 odsto) u odnosu na maj, preneo je portal Seebiz.

Istovremeno, na godišnjem nivou ukupni javni dug nastavlja sa rastom pa je u odnosu na jun prošle godine viši za 15,1 milijardi kuna ili 5,6 odsto. Takođe, u poređenju s decembrom 2014. godine javni dug je povećan za 3,4 milijarde kuna, odnosno 1,2 odsto.

S obzirom na izdavanje državnih obveznicama u kunama na domaćem tržištu u julu, u narednom periodu se očekuje novi rast javnog duga koji će, prema očekivanjima analitičara Rajfajzen banke Austrija, do kraja ove godine dostići nivo od 90 odsto BDP-a.

Negativni rizici na visinu javnog duga i dalje ostaju slaba fiskalna konsolidacija uz odgađanje strukturnih reformi, ali i potencijalno veći budžetski deficit u izbornoj godini, navedeno je u tekstu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.