Hrvat kao srpski revolucionar

Izvor: B92, 20.Sep.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvat kao "srpski revolucionar"

Zagreb -- Osoba koja se predstavila kao "član Srpskog revolucionarnog pokreta" koji je zapalio požar kod Knina je bivši službenik Ministarstva odbrane Hrvatske.

Dugogodišnji politički emigrant i bivši funkcioner Ministarstva odbrane Hrvatske Petar Penava lažno se predstavio kao član nepoznate srpske organizacije koja je navodno podmetnula požar u skladištu oružja kod Knina, piše danas "Jutarnji list".

Krajem prošle sedmice redakciji "Slobodne Dalmacije" telefonirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je mušarac i u ime "Srpskog revolucionarnog pokreta" rekao da preuzima odgovornost za požar u vojnom skladištu kod Knina.

On je rekao da će napasti policijsku stanicu, ne preciziravši koju, psovao i prekinuo vezu.

Policija je proverom, kako piše "Jutarnji list", utvrdila da je poziv stigao iz Nemačke s broja koji pripada Petru Penavi, bivšem članu Hrvatskog državotvornog pokreta.

Njegovo ime se pominje i u istrazi podmetanja bombe u Berlinu tokom posete predsednika Ive Josipovoća početkom ove godine, piše zagrebački dnevnik.

U istrazi koju su povele nemačke i hrvatske vlasti još nije ustanovljeno ko je u Ambasadu poslao paket s ručnom bombom M-75, uz preteće pismo predsednicima Borisu Tadiću i Ivi Josipoviću.

Osoba koja je poslala paket identifikovala se kao "Hrvatski feniks" što je "naziv" još jedne nepostojeće emigrantske organizacije.

Petar Penava je bio jedan od glavnih svedoka na suđenju Krunoslavu Pratesu, koji je kao agent Udbe u Nemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu Stjepana Đurekovića.

Nemačko tužilaštvo smatra ga i jednim od svedoka za suđenje Josipu Perkoviću, nekadašnjem šefu Službe državne bezbednosti Hrvatske, zbog ubistva hrvatskih emigranata, ukoliko ga Hrvatska bude izručila tamošnjim vlastima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski revolucionar ipak nije Srbin

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2011

Dugogodišnji politički emigrant i bivši funkcioner Ministarstva odbrane Hrvatske Petar Penava lažno se predstavio kao "član Srpskog revolucionarnog pokreta" koji je navodno podmetnuo požar u skladištu oružja kod Knina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Hrvat izmislio srpski pokret

Izvor: Blic, 20.Sep.2011

Bivši zvaničnik Ministarstva odbrane Hrvatske Petar Penava, lažno se predstavio kao član Srpskog revolucionarnog pokreta koji, navodno, stoji iza podmetanja prošlonedeljnog požara u skladištu oružja kod Knina, piše Jutarnji list...Tobožnji pripadnik "fantomske" srpske ekstremističke organizacije...

Nastavak na Blic...

Hrvatsko podmetanje

Izvor: RTV Pink, 20.Sep.2011

Emigrant se lažno predstavio kao srpski revolucionar. . . Dugogodišnji politički emigrant i bivši funkcioner Ministarstva odbrane Hrvatske Petar Penava lažno se predstavio kao "član Srpskog revolucionarnog pokreta" koji je navodno podmetnuo požar u skladištu oružja kod Knina, piše danas Jutarnji...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.