Holub: Sanader nije puno rekao

Izvor: S media, 22.Dec.2010, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holub: Sanader nije puno rekao

Predsednik istražne komisije koruškog parlamenta koja se bavi aferom Hipo banke Rolf Holub izjavio je danas da bivši hrvatski premijer Ivo Sanader tokom ispitivanja o toj aferi "nije puno rekao".

Posle svedočenja bivšeg premijera video-linkom iz salcburškog pritvora, Holub je novinarima u Klagenfurtu rekao da je za njega najznačajnija Sanaderova izjava da je Hipo banka 1995. godine kreditirala Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Sanader: Imam čistu savest

Iznos od tadašnjih 140 miliona austrijskih šilinga, uzet je za izgradnju diplomatske mreže, kao i kupovinu zgrada ambasada, pojasnio je austrijskim istražiteljima Sanader, koji je u to vreme bio zamenik šefa diplomatije, prenose hrvatski mediji.

Bivši premijer Hrvatske, koji se od 10. decembra nalazi u pritvoru u Salcburgu, negirao je danas umešanost u aferu Hipo banke, istakavši pritom da se u Hrvatskoj krše njegova ljudska prava i da je žtrtva političkog progona.

Sanaderovi advokati nude kauciju

Sanader je u pratnji austrijskog advokata Vernera Zupana oko dva sata svedočio pred istražnom komisijom Skupštine pokrajine Koruške.

Tokom svedočenja video-linkom izmedju Salcburga i Klagenfurta, gde su članovi istražne komisije, Sanader se nalazio u posebnoj prostoriji salcburškog pritvora.

Sanader pod istragom Insbruka

Bivši premijer je negirao da je u slučaju prodaje Hypo-Group Alpe Adria (HGAA) bavarskoj BayernLB 2007. godine intervenisao kod Hrvatske narodne banke (HNB), potvrdivši, medjutim, da ga je tadašnji predsednik bavarske vlade Edmund Štojber zamolio da interveniše, prenose hrvatski mediji pozivajući se na austrijsku agenciju APA.

Bivši premijer je više puta rekao da nije imao nikakvog kontakta s koruškim političarima, a odbacio je i tvrdnje da je primao proviziju ili pomagao hrvatskim firmama da dobiju kredite Hipo banke.

Sanaderovo saslušanje u sredu

Ivo Sanader je rekao da se u Hrvatskoj krše njegova ljudska prava, da je žrtva političkog progona i medijske hajke u kojoj je "unapred osudjen".

Bivši premijer u Hrvatskoj se tereti za udruživanje za činjenje krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja u slučajevima izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanje Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.

Crkva stala iza Sanadera i Merčepa

Austrijsko državno tužilaštvo za korupciju u Beču potvrdilo je u utorak da je protiv Ive Sanadera i jednog njegovog rodjaka pokrenut krivični postupak zbog sumnje za pranje novca, a po prijavi jedne banke iz Tirola. Iz tog tužilaštva je najavljeno da će Sanader uskoro biti ispitan i u tom slučaju.

(Beta)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

AUSTRIJSKI ISTRAŽITELJ: SANADER NIJE PUNO PRIČAO

Izvor: Kurir, 22.Dec.2010

ZAGREB - Predsednik istražne komisije koruškog parlamenta koja se bavi aferom Hipo banke Rolf Holub izjavio je danas da bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, tokom ispitivanja o toj aferi "nije puno rekao"..Optužnica..Bivši premijer u Hrvatskoj se tereti za udruživanje za činjenje krivičnog dela...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.