Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holbruku Dejtonsku nagradu za mir

Dejton -- Bivši američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk dobio je Dejtonsku nagradu za mir kao priznanje za postiznaje sporazuma.

Holbruk je novinarima rekao da je glavni uspeh Dejtonskog sporazuma parafiranog 21. novembra 1995. bio zaustavljanje rata u BiH. On je rekao da se administracija predsednika SAD Džordža Buša nakon četiri godine zapostavljanja problema Balkana konačno okrenula tom području i pokrenula rešavanje problema statusa Kosova i funkcionisanja BiH.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dejtonskim sporazumom je pre 10 godina okončan rat u Bosni i Hercegovini. Kako javlja Hina, priznanje je Holbruku uručeno prekjuče na posebnoj svečanosti priređenoj uz istovremeno održavanje političkog foruma povodom 10. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Priznanje koje se dodeljuje za poseban doprinos obnovi društava razorenih ratom ranije su dobili bivši američki predsednik Bil Klinton i Džordž Soroš. Ponovni angažman je doveo do reformi odbrane koje su integrisale tri vojske u BiH, ujedinjena je policija, donekle je ojačana centralna vlast, rekao je Holbruk.

On se nada da će inicijativa za izmene dejtonskog ustava BiH dovesti do daljeg jačanja centralne vlasti i jedinstvenog predsedništva, te da bi mogle biti uspostavljene komisije za istinu i pomirenje, nalik na ono što je učinjeno u Južnoj Africi.

Prisećajući se višenedlejnih napornih pregovora u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson i sporazuma koji je postignut, Holbruk je rekao da se tada smatralo da su očekivanja od pregovora bila previše ambiciozna. "U to vreme ljudi su govorili da smo previše ambiciozni, da previše hoćemo i da to neće uspeti. Govorili su da delimo zemlju i da će rat ponovno izbiti i da će NATO imati žrtve", rekao je Holbruk.

On je, međutim, dodao da gledajući unatrag, sada misli da nisu bili dovoljno ambiciozni. "Trebalo je da nastojimo da postignemo i više", kazao je, ističući da pre svega nije trebalo dopustiti postojanje tri vojske u jednoj zemlji.

Američki diplomata deset godina posle ipak je zadovoljan postignutim. "Postigli smo mir, okončali rat i to je najvažnije", rekao je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.