Izvor: RTS, 09.Jul.2022, 20:15

Hoće li Vlada Dritana Abazovića preživeti Temeljni ugovor

Sinod Srpske pravoslavne crkve usvojio je nacrt Temeljnog ugovora koji je juče usvojila Vlada Crne Gore. Da li će Vlada Dritana Abazovića preživeti Temeljni ugovor ili će posle dva meseca na rekonstrukciju u Podgorici?
U političkoj stvarnosti sekularne crnogorske države već treća Vlada se spotiče o pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom. I pre i posle izglasavanja Temeljnog ugovora, poruke partija koje su manjinskoj vladi dale podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u parlamentu ne nagoveštavaju ništa dobro – od uskraćivanja te podrške, pa sve do inicijative za skraćenje mandata Skupštini. Premijer, međutim, nema dilemu.

"Nisam molio da dobijemo podršku za manjinsku vladu, neću moliti ni da se ne uskrati ta podrška. Ja ne. Ako neko drugi želi, sretno bilo", kaže Ditan Abazović, predsednik Vlade Crne Gore.
Obrisi novih odnosa samo se naslućuju, ali bez jasne slike o sudbini izvršne crnogorske vlasti.
"Kako god se odvijala ova situacija, da li došlo do neke u širem smislu rekonstrukcije, novih izbora ili kako god, ono što je sigurno i što mi pričamo odavno jeste da DPS mora da se dekriminalizuje, da ono što smo počeli 30. avgusta mora da se nastavi, da proces vraćanja DPS-a na vlast mora da se hitno prekine", navodi Marko Milačić iz Prave Crne Gore.
"Videćemo šta će se dešavati budućih dana, ja mislim da DPS i SDP neće ni smeti da ruše ovu vladu, da su ono bile više gromopucateljne, tako da kažem, najave koje su više služile za mobilizaciju njihovog biračkog tijela", dodaje Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta.
Demokrate za sada ne žele ništa da komentarišu, dok ne vide kakva će inicijativa o Vladi biti podneta u Skupštini.
"Demokrate su više puta na svojim javnim istupima govorile da se zalažu za obaranje ove vlade, tako da pretpostavljam da će upravo i glasati ukoliko do toga dođe za skraćenje saziva Skupštine i time za vanredne parlamentarne izbore", poručuje Jakov Milatović iz "Evrope sad".
Šanse da Vlada, konstituisana pre dva meseca, sada bude rekonstruisana, procenjuju se kao male u situaciji kada su odnosi sa partijom sa drugog političkog pola opterećeni netrpeljivošću.
"Ostanak ove vlade, u ovom formatu, zavisi od DPS-a, jer je u konačnom Vlada onoga ko je podržava", naglašava Srđan Perić iz pokreta "Preokret".
Najčešće pominjana u svim različitim projekcijama sudbine Vlade – Demokratska partija socijalista će sutra na sednici predsedništva odlučiti o svojim narednim koracima. Pravac tih koraka po svemu sudeći svi iščekuju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.