„Herkules” traži podvodno blago Boke

Izvor: Politika, 28.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Herkules” traži podvodno blago Boke

Arheolozi pomoću najsavremenije opreme istražuju morsko dno Risanskog i Kotorskog, a kasnije će „obići” i pojas otvorenog mora od ulaza u Boku do zaliva Bigove

Kotor – Američki naučnoistraživački brod „Herkules” počeo je sveobuhvatna istraživanja podmorja Bokokotorskog zaliva koja će dati detaljne podatke o podvodnom arheološkom blagu Boke. U saradnji sa Regionalnim centrom za podvodno deminiranje iz Bijele i Regionalnim zavodom za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << spomenika kulture Kotor, američki arheolozi pomoću najsavremenije opreme istražuju morsko dno Risanskog i Kotorskog, a kasnije će istražiti pojas i otvorenog mora od ulaza u Boku do zaliva Bigove.

„Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kotora, kao institucija koja se, između ostalog, bavi i zaštitom podvodnih arheoloških nalazišta, potonulih brodova i njihovih tereta, ostataka zidina delimično potonulih gradova, kao što je Risan i Bigovo, angažovan je na ovom projektu. Dobijeni podaci će nam biti veoma dragoceni ali, zbog mogućih zloupotreba, njihove lokacije neće biti poznati javnosti”, kaže rukovodilac arheoloških istraživanja u ovom projektu, Vilma Kovačević.

Na brodu su kamere visoke rezolucije koje registruju sve što se nalazi na dnu, a zatim trodimenzionalno prikazuju na ekranu. Istraživanje uz „3d” animaciju značajno je i za upoznavanje sa tehničkim dostignućima koja će kotorskim arheolozima i njihovim kolegama iz Amerike i Poljske pomoći u dobijanju informacije o lokacijama amfora, brodova, jedrenjaka. Najinteresantniji artefakt koji će možda pronaći međunarodni arheološki tim na „Herkulesu” je potonula nemačka podmornica iz Prvog svetskog rata. Tokom prve svetske vojne Boka je bila mornarička baza austrougarske i nemačke flote, ali i podmornička baza koja je, po nekim podacima, raspolagala na vrhuncu moći sa 37 podmornica. Nakon kapitulacije, nemačka posada je jednu podmornicu potopila u Boki, koja je poslednjih decenija postala cilj brojnih neuspešnih ronilačkih poduhvata.

„Postoji i podatak o potonuloj podmornici u Risanskom zalivu. U svakom slučaju, podaci će biti dostupni samo zavodu i neće se dati u javnost jer je dobro poznato šta se inače radi sa podmorjem. Takođe, na delu od Žanjica prema Bigovu postoje podaci o nalazištima amfora, a ronioci koji su ih tamo vadili tačno znaju lokalitete gde se one eksploatišu „na veliko”, kaže naša sagovornica.

Direktor Regionalnog centra za podvodno deminiranje iz Bijele, Vesko Mijailović, nada se da će istraživanje otkriti deo arheoloških lokaliteta koji do sada nisu bili poznati ni javnosti ni Ministarstvu kulture, koje je nosilac i pokrovitelj ovih istraživanja.

Istraživački tim je stigao sa Floride, a istraživanja će trajati dvadesetak dana. Iskusni istraživači su pre Boke tragali za skrivenim blagom morskih dubina u Albaniji i Italiji.

Prema rečima Mijailovića, nakon mapiranja sledi spuštanje u more „rova”, specijalne robotizovane ronilice koja pored opcije snimanja, ima na sebi mehaničke ruke i ugrađene mamut pumpe. Ukoliko pronađu neki arheološki lokalitet u istraživanje će se uključiti i ronilački tim centra iz Bijele.

Željko Komnenović

[objavljeno: 28/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.