Herceg Novi žuri ka Trebinju

Izvor: Politika, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Herceg Novi "žuri" ka Trebinju

Herceg Novi - Crna zmija svežeg asfalta vijuga od Petijevića, na sedam kilometara od Sitnice, graničnog prelaza sa Republikom Srpskom, prema Meljinama i Herceg Novom, pretvarajući lokalni seoski u magistralni put.
Od aprila ove godine, kada je zvanično počela gradnja deonice Meljine-Petijevići, tri i po kilometra, iz pravca Petijevića, prekriveno je asfaltom. Asfaltiranje je počelo prvog septembra, a istovremeno na čitavoj deonici radi se na probijanju puta, potpornim zidovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proširenju postojeće deonice. Graditelji najavljuju da će, ako ih vreme posluži, put, dug ukupno 12,5 kilometara i širok šest metara, umesto dosadašnja tri, završiti pre planiranog roka, februara 2007.

Put Herceg Novi - Meljine-Trebinje, preko graničnog prelaza Sitnica, postao je aktuelan nakon rata u Hrvatskoj i BiH, od kada se iz ovog dela Crne Gore na putu za Trebinje, Sarajevo i druge gradove BiH zaobilazi deonica kroz Hrvatsku i okolinu Dubrovnika. Manje graničnih prelaza i kontrola i prijateljskije okruženje razlog su da su i Srbi iz Republike Srpske i Crnogorci sa primorja birali seoski put. Turisti iz Srbije ovim putem, preko Trebinja, Gacka, Tjentišta, Foče, Višegrada, Loznice ili Užica, izbegavaju zamorni i opasni kanjon Morače i skraćuju relaciju ka Beogradu i unutrašnjosti Srbije.

Iako je ove letnje sezone, kao i sada, put bio zbog gradnje otvoren samo noću i po četiri sata dnevno, na graničnom prelazu Sitnica zabeležen je prolazak oko 170.000 ljudi.

Beogradski konzorcijum "Univerzal holding", registrovan u Crnoj Gori kao "Univerzal Monte", prvi je koncesor u Crnoj Gori na jednoj putnoj deonici i investitor rekonstrukcije puta Meljine-Petijevići. Prema ugovoru sa hercegnovskim opštinarima, konzorcijum će na dve decenije dobiti ekonomsko korišćenje puta uz koji gradi dve benzinske pumpe i restoran, kao i parkinge i zemljište od oko 100.000 kvadratnih metara u Kotobilju, kroz koje deonica prolazi. Izvođač radova je prijedorska firma "Prijedor putevi" a. d. Oko 70 radnika ove firme sa 50 mašina i vozila radi na gradnji puta koji je, kaže njihov operativni direktor, rukovodilac radova Radenko Crnogorac, njihov najozbiljniji projekat do sada.

- Posao je podeljen na tri deonice. Prva je od Petijevića do sela Kameno, duga pet i po kilometara. Druga je sasvim nova deonica od dva i po kilometra od Kamenog do sela Podi i treća četiri i po kilometra od Poda do Meljina. Do kraja meseca prvim slojem asfalta presvući ćemo čitavu prvu deonicu. Druga je najteža jer miniranjem i mašinama probijamo veliku stenu u predelu Kotobilje, ali smo tu trasu probili 90 odsto. U tom delu ćemo se zadržati još oko mesec dana, a kad završimo, suštinski smo završili posao. Od Poda do Meljina završavamo potporne zidove za koje nam treba još 25 dana. Tu se radi na proširivanju postojećeg puta - kaže Crnogorac.

Iz sela kroz koja prolazi put, Kameno, Podi, kao i viših, naročito Vrbanja, i sa druge strane granice, iz okoline Trebinja, doprema se zeleniš na hercegnovsku pijacu. U sezoni do kuća seljanima Vrbanja treba i po sat, dva putovanja. Do Trebinja se van sezone i bez gužve putuje oko 40 minuta, a novim putem će duplo kraće.

- Nismo navikli na stene, malo nam je neobičan rad sa kamenom, ali smo od Meljina prema Kamenom probili najteži deo. Raščistili smo najteži kilometar i po treće deonice - priča poslovođa na delu od Meljina Zdravko Đurić.

Radnici na rovokopačima, bageristi, vozači valjaka, građevinci koji postavljaju ivičnjak i ostali rade po 12 sati dnevno. Svi komentarišu da će gradnja ovim tempom pre vremena biti okončana. Vozači već osećaju veliku promenu, pošto na velikom delu deonice ne moraju da čekaju mimoilaženje, a pred Petijevićima im točkovi skliznu na nov asfalt.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.