Tenzije u BiH: Srbi blokiraju liniju razgraničenja Federacije i RS? MUP: Skup visokog rizika, ne smeju

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 13:48

Tenzije u BiH: Srbi blokiraju liniju razgraničenja Federacije i RS? MUP: Skup visokog rizika, ne smeju

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović pozvao je građane RS da sutra dođu na međuentitesku liniju na okupljanje za odbranu RS.

Radanović je naveo da je poziv na blokadu međuentitetske linije razgraničenja reakcija na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da zabrani protestni skup pred Tužilaštvom i Sudom BiH povodom optužnice protiv predsednika RS Milorada Dodika.

"Zbog toga pozivam naše ljude iz cele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RS da dođu do granice između RS i susedne Federacije i na samoj granici mirno zaustave odvijanje saobraćaja na pola sata", naveo je on.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak izjavio je da takva okupljanja neće biti dozvoljena.

"Kratko i jasno - mi to nećemo dozvoliti. Tačka. Oni ne smeju izaći, ne smeju to uraditi i preduzećemo sve što je u skladu sa zakonom. Ako neko postupi nezakonito, mi ćemo preduzeti sve mere i radnje da ih sklonimo s tih pozicija", rekao je Isak za sarajevski Avaz.

U slučaju potrebe, dodao je, biće zatražen i angažman međunarodnih snaga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo juče je odbilo zahtev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u petak u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.

U saopštenju MUP Kantona Sarajevo naveli su da je skup ocenjen kao "skup visokog rizika".

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan ocenio je da je MUP Kantona Sarajevo "podlegao političkom uticaju i da je to bilo odlučujući za donošenje odluke o zabrani skupa, a ne bezbednosni razlozi".

Tužilaštvo BiH prošle sedmice je vratilo državnom sudu dorađenu optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, zbog objavljivanja zakona o nesprovođenju odluka visokog predstavnika, koji je usvojila Narodna skupština RS.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju tog zakona, a Lukić naložio negovo objavljivanje u Službenom glasniku RS.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit prethodno je nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je nespovošenje odluka visokog predstavnika krivično delo, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, uz zabranu obavljanja dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Građani RS pozvani da sutra blokiraju međuentitetsku liniju, MUP FBiH kaže da to neće dozvoliti

Izvor: Danas, 31.Avg.2023

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović pozvao je građane Republike Srpske da sutra u 18 časova dođu na međuentitesku liniju na mirno okupljanje za odbranu RS, rekao je danas za Radio-televiziju RS (RTRS).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.