Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HTV emitovao Tompsonov koncert

Zagreb, Njujork -- Hrvatska televizija odbacila je kritike zbog emitovanja koncerta pevača Marka Perkovića Tompsona.

Vršilac dužnosti direktora Hrvatske televizije Željko Vela kaže da nema ničeg spornog u snimcima koncerta pevača Marka Perkovića Tompsona, emitovanog sinoć u udarnom terminu na 2. programu HRT-a.

"Reč je o muzičkom događaju na kom je bilo više od 40.000 ljudi, a politiku bismo sada ostavili po strani. HTV je javna, a ne državna televizija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa vlada nad njenim programom nema ingerencije", rekao je Vela u izjavi objavljenoj sinoć, centralnom dnevniku HTV-a.

Izraelski centar "Simon Vizental" protestovao je zbog najavljenog prikazivanja tog koncerta, održanog 17. juna u Zagrebu, na kom su javno prikazivani ustaški simboli, a masa je više puta skandirala ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Direktor tog centra Efraim Zurof ocenio je da afirmativno prikazivanje ustaša i ultranacionalističkih simbola na koncertu Tompsona nije bila nikakva greška ili slučajnost i da je "prikazivanjem snimka koncerta svoje odobravanje porukama mržnje iskazuje i Vlada Hrvatske jer je reč o državnoj televiziji".

Komentarišući tu izjavu, portparol vlade Ratko Maček rekao je sinoć da vlada nema nikakav uticaj na bilo koji medij u Hrvatskoj, pa ni na HRT. On je podsetio da je vlada posle tog koncerta oštro osudila i odbacila pokušaje upotrebe i isticanja znakova i pozdrava iz vremena ustaškog režima tokom II svetskog rata.

Premijer Ivo Sanader kaže da Hrvatska nije stvorena na ustaštvu. "Stvarali smo je u Domovinskom ratu i na tekovinama na kojima je građena Evropa", rekao je Sanader.

Njujork tajms o prenosu

Ustaškim pozdravom "Za dom spremni" i ispruženom desnom rukom oko 40.000 ljudi, mahom obučenih u crno, dočekalo je izlazak na binu jedne od najvećih hrvatskih muzičkih zvezda, Marka Perkovića Tompsona, dok je koncert uživo prenosila hrvatska državna televizija, piše danas "Njujork tajms".

Izveštavajući o sinoćnjem koncertu na Maksimiru, američki list naglašava da je ovakva komunikacija sa publikom rutinska stvar pri nastupima Perkovića.

Publika, koju mahom čine tinejdžeri i dvadesetogodišnjaci, izgleda da je nesvesna istorije holokausta i činjenice da je marionetski ustaški režim, čije su simbole nosili, u smrt poslao desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma, piše list.

Ovakva popularnost pevača kao što je Tompson, izazvala je, međutim, zabrinutost kod srpskih, jevrejskih i drugih manjinskih organizacija u Hrvatskoj.

"Ne želimo da plaćamo za nešto što unosi strah u moju decu ili ih udaljava od njihovih prijatelja i komšija", rekao je za "Njujork tajms" Milorad Pupovac, lider najveće srpske partije u Hrvatskoj aludirajući na televizijski prenos koncerta.

Ono što je još više šokiralo ove organizacije jeste to što su u debati koja je usledila mnogi visoki državni funkcioneri, političari i novinari izjavili da ne vide nikakav problem u ikonografiji i nacističkim pozdravima.

"U ovome nema nikakvog antisemitizma", rekao je hrvatski ministar obrazovanja Dragan Primorac, dodajući da je planirao da ode na koncert pre nego što je zbog kiše odložen na jedan dan.

"U najgorem slučaju, za to (antisemitizam) možete okriviti četiri do pet osoba", dodao je Primorac, ističući da je "Hrvatska prijatelj sa Izraelom".

List piše da, iako se ustaški simboli i suveniri više ne prodaju otvoreno u centru Zagreba, i fotografije ustaških formacija više ne vise na zidovima kafića i restorana, u prodavnicama suvenira i dalje se mogu naći kačketi i privesci sa znakom "U" ili sloganom "Za dom spremni".

Menadžer Marka Perkovića, Albino Uršić, u svojoj kancelariji ima veliki poster sa slikom pakle cigareta marke "Adolf Filter" sa velikom svastikom na kojem piše "konačno rešenje", naveo je list.

Za ovaj poster on kaže da je u stvari "antipušački", a nacistički pozdrav, koji čini većina ljubitelja njegovog klijenta, ističe da predstavlja "mladalačku pobunu" koja je "karakteristična i za veliki broj navijača širom Evrope", preneo je "Njujork Tajms".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.