Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Kršenje prava Srba povratnika

Zagreb -- U izveštaju Hjuman rajts voča navodi se da srpski povratnici u Hrvatskoj nailaze na nepoštovanje ljudskih prava.

U izveštaju se navodi da se to prevashodno dešava zbog toga što im se oduzimanjem stanarskog prava onemogućava održiv povratak. Ta organizacija u izveštaju "Decenija razočaranja: Prepreke za reintegraciju Srba povratnika", posebno ukazuje na rast nasilja i zastrašivanja povratnika.

"U pojedinim slučajevima očigledno je da su napadi motivisani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << etničkom mržnjom, u nekima postoje jasni pokazatelji", piše u izveštaju. HRV ocenjuje da je prepreka za povratak i nerešavanje problema oduzetog stanarskog prava Srbima koji su izbegli tokom rata, a da su se projekti Vlade Hrvatske, sačinjeni da obezede alternativni smeštaj, pokazali neefikasnim.

Organizacija navodi i da je mali broj pripadnika srpske zajednice dobio zaposlenje u državnim službama u sredinama u koje su se vratili, a da zabrinutost izaziva i sporost u ponovnoj elektrifikaciji područja u koja se vraćaju Srbi i to što ne mogu u celosti da ostvare pravo na poljoprivredno zemljište.

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Milorad Pupovac kaže da izveštaj HRV-a odgovara stanju ljudskih prava Srba povratnika u Hrvatskoj. "Te ocene u izveštaju HRV-a su nešto što razumemo kao upozorenje i uput u kom pravcu i kako treba delovati, kako se ne bi zaboravilo ono što je bitno, ne samo iz obaveza prema Evropskoj uniji, nego i ono što je bitno u odnosima dve države i s obzirom na temeljna ljudska prava, što su hrvatske obaveza od dana njenog proglašenja, do ostalih faza u razvoju zakonitosti i državnosti u Hrvatskoj", kaže Pupovac.

Pupovac smatra da će u budućnosti morati da bude učinjeno mnogo više po pitanjima stanarskih prava, incidenata, stvaranja uslova za zapošljavanje i razvoj sredina u kojima bi Srbi povratnici trebalo da žive. On kaže da su povratničke sredine u velikom broju nerazvijene, a da su budžeti opština u kojima povratnici žive daleko niži od hrvatskog proseka.

"Da bismo mogli govoriti o uspešnom povratku, moramo govoriti o razvoju. Da bismo mogli govoriti o uspešnoj manjinskoj politici i integraciji manjina, moramo takođe govoriti o razvoju. Naravno, ni jednog ni drugog ni trećeg ne može biti bez poštovanja temeljnih ljudskih prava kao što su sigurnost, pravo na dom i povratak u dom", kaže on.

U izveštaju HRV-a navodi se da je ključno da se Vlada Hrvatske pozabavi poboljšanjem položaja Srba povratnika, pošto se njihov broj poslednjih godina znatno smanjuje. "Hrvatska je kandidat za članstvo u EU i poštovanje ljudskih prava i prava manjina jedan je od zahteva za pristup toj organizaciji", zaključuje se u izveštaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.