Izvor: B92, 21.Feb.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Prijave protv neonacista

Zagreb -- Hrvatska policija podnela je prekršajne prijave protiv šest osoba uhapšenih zbog organizacije koncerta nemačkog neonacističkog benda "Blu Maks".

Udruženje mladih antifašista Zagreba, koje je policiju upozorilo na skup, danas je izrazilo zadovoljstvo zbog hapšenje 35 neonacista u selu Bukovju Križevačkom, ali i ogorčenje što su podnete samo prekršajne prijave.

Iako su hrvatski neonacisti koji su organizovali koncert svojih nemačkih kolega sve držali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tajnosti, pa čak i lokaciju koncerta, policija ih je otkrila i pohapsila prisutne, jer nisu imali dozvolu za javno okupljanje u vatrogasnom domu.

Među 35 uhapšenih, najviše je bilo Hrvata, ali je bilo i Nemaca i Italijana.

Jedan od zatečenih neonacista, 22-godišnji Osječanin je tokom privođenja pružao otpor, pa su upotrijebljena sredstva fizičke prisile, saopštila je policija koja je protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Nakon završene kriminalističke obrade, policija je utvrdila da su trojica hrvatskih državljana, po jedan Osječanin, Dubrovčanin i meštanin Ližnjana iz Istre, narušavali javni red i mir "nošenjem i isticanjem na javnom mestu simbola koji podstiču na diskriminaciju i nesnošljivost".

Dvoje organizatora, oboje iz Križevaca, nisu prijavili javno okupljanje iako su to po zakonu bili dužni, čime su napravili prekršaj.

Svi su posle ponoći pušteni, osim šestoro osumnjičenih koji su dovedeni na prekršajni sud u Križevcima.

Policijski službenici i dalje preduzimaju mere i radnje na utvrđivanju eventualnih drugih prekršaja i kaznenih dela.

Na koncert su upozorili članovi udruženja mladih antifašista Zagreba koji su o događaju saznali na internetskom neonacističkom forumu.

Koncert su, navodno, organizovali "Hrvatski neonacisti" koji su lane u junu organizovali "Anti-gej protest" što je policija odobrila, a oni nisu kršili red i mir.

Zagrebački antifašisti ocenili su da je epilog događaja sramotan jer je većina naonacista puštena kućama dok je samo nekoliko prekršajno prijavljenih zbog isticanja neonacističkih obelježja, vređanja policije i neprijavljivanja javnog okupljanja.

"Iz sramotno blagih optužnica vidi se da je ovo policija napravila tek reda radi, jer je mnogo veću represiju pokazala u Varšavskoj ulici u Zagrebu gde se brutalno obračunala sa demonstrantima koji su branili svoju ulicu. Za razliku od uhapšenih neonacista koji su pušteni odmah, demonstrante iz Varšavske policija je držala mnogo duže maltretirajući ih bez razloga", ističe se u saopštenju antifašista.

Udružanja mladih antifašista grada Zagreba zaključuje da je "jasno da su za policiju mnogo opasniji oni koji štite svoj grad, nego neonacisti koji ga ugrožavaju'.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.