Izvor: B92, 03.Maj.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HND: Medijima gore nego 90-ih

Zagreb -- Stanje u medijima u Hrvatskoj gore je nego 90-ih godina, ocenjuje Hrvatsko novinarsko društvo povodom Dana slobode medija,

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je, povodom Svetskog dana slobode medija, ministra policije Tomislava Karamarka da kaže dokle se stiglo u istrazi pokušaja ubistva novinara "Jutarnjeg lista" Dušana Miljuša.

U saopštenju za javnost se ocenjuje da je stanje u medijima u Hrvatskoj gore nego 1990-ih godina budući da su tada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "postojali slobodni mediji, a danas više ne".

Podseća se da je Miljuš brutalno pretučen u Zagrebu pre tačno 700 dana, a da policija još nije otkrila ko stoji iza tog napada. Pored Miljuša, zbog ozbiljnih pretnji policijsku zaštitu ima još troje novinara i jedna redakcija, podsetio je u saopšteju za javnost Zbor istraživačkih novinara HND-a.

Oni navode da će policija najveći doprinos slobodi medija dati otkrivanjem napadača na novinare, a u saopštenju se dodaje da i da krivične prijave i tužbe koje je ministar policije podneo protiv troje novinara nisu doprinos slobodi medija.

Povodom Svetskog dana slobodne medija, upozoreno je i na "pogubnu spregu krupnog kapitala, politike i vlasnika medija".

Zbog istraživačkih novinara je ocenio kao nedopustilo nedavno policijsko maltretiranje blogera Marka Rakara zbog navodne povezanosti s objavljivanjem liste hrvatskih veterana na interentu, kao i haotično stanje na Hrvatskoj radioteleviziji.

Sindikat hrvatskih novinara i HND upozorili su danas na konferenciji za novinare na sve lošiji položaj novinara, pozvavši članove i sve novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 časova, akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine", upozore čitaoce, gledaoce i slušaoce na svoj položaj.

Oni su pozvali novinare da se organizuju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija.

Upozorili su i na neke od svakodnevnih pritisaka na novinare, kao što su zastrašivanje otkazima, držanje u pokornosti višegodišnjim radom na određeno vreme po mesec dana, rad na crno, rad bez plate i bez doprinosa, kao i na rad u statusu tobožnjih samostalnih preduzetnika prisiljenih da po ceo dan rade kod poslodavca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.