Izvor: B92, 29.Jun.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HHO: Ukinuti presudu zbog šajkače

Zagreb -- Hrvatski helsinški odbor (HHO) traži da se ukine presuda devojci iz Beograda, koja je kaženjena jer je nosila šajkaču sa srpskim grbom.

Presudom prekršajnog sudije, ona je kažnjena s 300 kuna (38 evra) jer je nosila šajkaču sa srpskim grbom na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jadovnom.

Pojedini mediji su javili da je Aleksandru M, 20-godišnjakinju iz Beograda koja se u šajkači pojavila na komemoraciji, policija uhapsila iako je poslušala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog od pravoslavnih sveštenika da skine kapu.

"Policija ju je privela i prijavila prekršajnom sudu u Gospiću, a sudija je navodno presudu obrazložila činjenicom da se na skupu u Jadovnom nije smeo isticati ni jedan narod, a da je Aleksandra isticala srpstvo. Da je nekom drugom prilikom šetala Hrvatskom sa srpskom tradicionalnom kapom i službenim grbom zemlje iz koje dolazi, verovatno bi bila oslobođena", ističe HHO u saopštenju.

HHO ističe da je, "ako su te medijske tvrdnje tačne, počinjena ozbiljna pravna greška i povreda civilnih i ljudskih prava mlade Beograđanke".

"Ne samo da u Hrvatskoj nema nikakve zakonske zabrane stranih službenih obeležja - zastava i grbova, koje vidimo svakog dana na majicama stranih turista, ali i sopstvenih građana, već je sasvim neprihvatljivo da bi se u Jadovnom branilo isticanje simbola bilo kog naroda. Možemo eventualno govoriti o lošem ukusu i neshvatanju političkih realnosti, ali nikako o povredi zakona", ističe HHO.

"Svesni smo činjenice da isticanje srpskih simbola kod mnogih građana Hrvatske izaziva neugodna sećanja na nedavni rat, ali i da mnogi građani Hrvatske svako srpstvo izjednačavaju s četništvom, što smatramo neprihvatljivim. Takav stav koji je istakla sudija iz Gospića u obrazloženju zapravo je povratak na pravne norme i pravnu kulturu iz doba jugoslovensko-komunističke diktature, kad je isticanje hrvatskih, ali i srpskih znakova bez socijalističkih obeležja bilo kažnjivo i strogo sankcionirano", navodi se u saopštenju.

HHO ističe da je upozoravao da "brojni mladi ljudi iz Srbije i Republike Srpske prilikom dolaska na takve i slične manifestacije ili na godišnje odmore, sa sobom donose ponašanje i atmosferu koji su možda normalni i prihvatljivi u Srbiji i RS, ali ne i od većine građana u Hrvatskoj".

Zbog toga HHO poziva na izjašnjenje vrhovnih pravnih institucija u Hrvatskoj, pre svega Vrhovnog suda, Visokog prekršajnog suda, ali i ministarstva pravde i državnog tužilaštva "da shodno propisima o kontroli sudske vlasti u Hrvatskoj iskažu svoj stav i da se ova sramotna presuda ukine", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.