Izvor: B92, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ protiv pritvora Glavašu

Zagreb -- HDZ neće podržati odluku da se Branimiru Glavašu odredi pritvor "zbog posebno teških okolnosti u kojima je izvršen ratni zločin".

Mediji su danas iznosili najave da bi Glavaš, ako Sabor potvrdi odluku Mandatno-imunitetne komisije da mu se odredi pritvor zbog teških okolnosti dela za koje se tereti, u pritvoru mogao ostati i do godinu dana.

Predsednik Sabora Vladimir Šeks je najavio da će HDZ podržati samo raniju odluku o pritvaranju Glavaša, inače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnog saborskog poslanika, zbog mogućeg uticaja na svedoke u istrazi, koja se zbog tog zločina protiv njega vodi u zagrebačkom Županijskom sudu.

Iako odluka još nije doneta, vrlo je verovatno da Sabor neće glasati za produžetak pritvora Glavašu, jer vladajući HDZ ima većinu u parlamentu. To znači da bi Glavaš, koji je 26. oktobra pritvoren na rok od 30 dana, uskoro mogao biti pušten na slobodu.

Šeks je u ime Kluba HDZ-a objasnio da se u nekim suđenjima za ratne zločine, koja upravo traju, optuženi brane sa slobode, a da je postupak protiv Glavaša tek u fazi istrage. Podsetio je i da je, prema Ustavu, svako nevin dok mu se pravosnažnom sudskom presudom ne utvrdi krivica.

Protiv Glavaša je u Županijskom sudu u Osijeku pokrenuta istraga za slučaj poznat pod imenom "slučaj selotejp", u kojem se sumnjiči za povezanost s ubistvima civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni i bačeni u Dravu sa zavezanim rukama i selotejpom preko usta 1991. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.