Izvor: B92, 21.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ osudio ustaške poklike

Zagreb -- Predsedništvo HDZ-a je najoštrije osudilo ustaške i druge poklike koji sugerišu rasizam, ekstremizam ili radikalizam bilo koje vrste na sportskim terenima.

"Predsedništvo HDZ-a je najoštrije osudilo i odbacilo svaku vrstu navijanja na sportskim terenima koja nema veze ni sa hrvatskim ni sa evropskim stremljenjima, ni sa civilizacijom", rekao je predsednik te stranke i premijer Hrvatske Ivo Sanader posle sednice Predsedništva u ponedeljak.

On je tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objasnio kako misli na ustaške, rasističke i poklike koji sugerišu ekstremizam ili radikalizam bilo koje vrste.

"Oštro to osuđujemo i tražimo od merodavnih institucija, kao i od navijača i uprava klubova, da svi zajedno poradimo na tome da to nestane sa sportskih terena", rekao je Sanader, navodeći da takvi poklici nisu navijanje, jer uz njih često ide nasilje na terenima i izvan njih.

Takođe je kazao da je HDZ-u cilj da od utakmica učini događaje na koje će svako, bez bojazni od izgreda, moći da dovede svoju porodicu, kao u Engleskoj, ranije poznatoj po divljanju huligana na fudbalskim utakmicama.

On je pozvao čelnike Hrvatskog fudbalskog saveza da ne minorizuju ustaške poklike tvrdnjama da su to deo opere Nikola Šubić Zrinskog.

"To nema nikakve veze sa operom niti sa patriotiymom, vrlo oštro to osuđujem i mislim kako je vreme da svi faktori u društvu to vrlo ozbiljno shvate", rekao je Sanader, pozivajući i navijače da se odupru "pozivima izgrednika i divljaka".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.