HDZ nezadovoljan istupom Josipovića u BiH

Izvor: Politika, 16.Apr.2010, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ nezadovoljan istupom Josipovića u BiH

Izvinjenje hrvatskog predsednika zbog učešća Hrvatske u podeli BiH podelio hrvatsku javnost

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 15. aprila – Drugog dana službene posete BiH predsednik RH Ivo Josipović je položio venac i odao počast bošnjačkim žrtvama u Ahmićima, gde su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godini ubili 116 muslimanskih civila, među kojima većinom žene i decu. Bio je to prvi ovakav gest nekog visokog predstavnika Hrvatske na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tlu BiH, a Josipović je uz to izrazio i žaljenje u ime hrvatskog naroda zbog ovog ratnog zločina. Josipović je zatim u Križančevom selu odao počast i hrvatskim civilnim žrtvama, koje su ubili pripadnici bošnjačke vojske.

Njegove jučerašnje izjave u parlamentu BiH već danas izazivaju u Hrvatskoj brojne i različite reakcije.

„Politike koje su devedesetih, bilo iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti, verovale da je rešenje za BiH podela posejale su u BiH, ali i u svojim zemljama, zlo seme. Duboko žalim što je i Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama tome doprinela, što je takva hrvatska politika doprinela stradanjima ljudi, podelama koje nas i danas muče. Došlo je novo doba u kojem odlučno treba prepoznati pogreške pređašnjih vremena i hrabro kročiti novim putem”, rekao je tom prilikom Josipović.

Takav gest odmah je podelio hrvatsku javnost, ali po već od ranije poznatoj liniji – one koji ne priznaju činjenicu da je Hrvatska vođena Tuđmanovom politikom zagazila u BiH s namerom da „uzme svoj deo” i one koji su od početka osuđivali taj agresivni čin i rat s muslimanima. S druge strane te linije je i danas HDZ, što su i ovom prilikom potvrdili njeni visoki funkcioneri.

Tako je potpredsednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks, podsećajući na saborsku Deklaraciju o domovinskom ratu u kojoj je to zapisano, rekao: „Hrvatska nije bila agresor i nije učestvovala u međunarodnom sukobu u BiH nego je na temelju sporazuma Tuđman–Izetbegović učestvovala u zajedničkim odbrambenim naporima. Hrvatska politika nikad nije delila BiH.”

Slično je reagovao i takođe potpredsednik HDZ-a Andrija Hebrang, koji napominje da „Hrvatska nikada nije delila BiH, već je morala ući na njenu teritoriju da bi odbranila svoju teritoriju, a BiH se počela deliti predlogom poverenstva Veća Evrope 1992”.

„Josipović je Hrvatsku uveo u red svetskih agresora, što apsolutno nije istina. Ako smo bili agresori u BiH pitajte se šta će se sad biti s onima koji su trenutno na sudu u Hagu, a koji su optuženi za ratne akcije na području BiH, šta će biti s pisanjem istorije, sa slikom stvaranja hrvatske države u to vreme”, kaže Hebrang.

Sasvim drugačija o tome misle u redovima opozicije, pa čelnik SDP-a Zoran Milanović pruža punu podršku istupu Josipovića. „Josipović je hrabar i odlučan, i to je odlika kvalitetnih lidera. Njegov čin nije bez rizika u smislu da će biti komentiran ovako i onako, ali to je trebalo napraviti.”

Milanović odmahuje na strahovanja nekih iz redova HDZ-a da Josipovićeve izjave mogu biti osnov za podizanje tužbe BiH protiv Hrvatske i kaže: „Nema takve opasnosti, i to zato što je ovo misija dobre volje.”

Podršku Josipoviću odmah je pružio i župan istarski i predsednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji kaže: „Josipovićevo izvinjenje potez je državnika. Napravio je što se trebalo napraviti!”

Ova tema, podsetimo, podelila je hrvatsku javnost još 1993. godine, kada su zbog neslaganja s Tuđmanovom agresivnom politikom prema BiH i namerom da Hrvatskoj pripoji onaj njen deo u kojoj su Hrvati bili većina (tzv. Herceg-Bosna), HDZ napustili Mesić, Manolić, Boljkovac i grupa njihovih istomišljenika i osnovali svoju političku stranku.

Radoje Arsenić

[objavljeno: 16/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.