Izvor: B92, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ i manjine postigli kompromis?

Rijeka -- HDZ i poslanici manjina u Saboru Hrvatske dogovorili su se o pozitivnoj diskriminaciji pri glasanju - dvostrukom pravu glasa.

Mandatar za sastav hrvatske vlade Ivo Sanader i pet poslanika nacionalnih manjina u budućem parlamentu postigli su tako kompromis o glavnom manjinskom zahtevu, piše riječki "Novi list", koji dodaje da se za najveću, srpsku manjinu razmatra drugačija mogućnost.

List tvrdi da će se pozitivna diskriminacija u glasanju - mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pripadnici nacionalnih manjina na izborima paralelno glasaju za manjinske liste i za liste političkih stranaka - uvesti za manje brojne manjine, dok se za predstavnike najbrojnije srpske nacionalne manjine razmatra drugačija mogućnost.

Za srpsku manjinu razmatra se mogućnost da glasaju kao i svi drugi građani za liste političkih stranaka, ali da se pronađe varijanta koja bi im garantovala najmanje tri poslanika, koliko ih i sada imaju.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac potvrdio je da je "to put kojim se krenulo", te da je načelno usaglašeno da Srbi u Hrvatskoj idu na opšte izbore i da preko njih osiguraju svoje poslanike, ali da njihov broj ne bi smeo da bude manji od tri.

Pupovac je objasnio da je jedan od modela koji se proučavaju onaj koji je na snazi u Rumuniji, gde se koristi model takozvanog zagarantovanog praga, dodajući da nastavak pregovora s Hrvatskom demokratskom zajednicom očekuje odmah nakon božićnih praznika.

Ako se pregovori završe pozitivno, pet poslanika nacionalnih manjina koji zajednički pregovaraju s HDZ oko podrške i u novom sazivu Sabora, potpisali bi prvo zajednički, a potom i pojedinačne sporazume s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Reč je o tri poslanika SDSS-a, poslaniku italijanske manjine Furiju Radinu i poslanici češke i slovačke manjine Zdenki Čuhnil.

Preostala trojica manjinskih poslanika, Nazif Memedi kao predstavnik Roma, poslanik mađarske manjine Deneš Šoja i Bošnjaka Šemso Tanković, pojedinačno pregovaraju s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.